Hlavní navigace

Názor ke článku Bezpečné programování v C++ II od inkvizitor - [8] No tak kdybychom byli takhle důslední, mohli...

  • 17. 3. 2009 21:10

    inkvizitor (neregistrovaný)

    [8] No tak kdybychom byli takhle důslední, mohli bychom se ptát, kde je jistota, že kompilátor vygeneruje odpovídající kód, že procesor správně počítá (známá FDIV chyba starých Pentií) atd. Kde je jistota, že správně funguje JVM, CLR, GHC, ocamlc, SBCL...?

    Ale dobrá, zpátky k STL. Samozřejmě, že by bylo vhodné mít danou implementaci ověřenou. Jak vyplývá z 1. dílu, jedná se o Linux a tedy v úvahu připadá v podstatě jenom gcc a implementace, která se normálně přidává do distribucí. Ale obecně je třeba říct, že kontrola, kterou jsem měl na mysli, se týká aplikačního kódu a ověření jeho správnosti při znalosti specifikace chování používaných knihoven.

    Vlákna bych do této úvahy naopak netahal. Vyšetřovat chování jednotlivých stavebních bloků aplikace lze opět jenom za předpokladu, že je nahlížíme izolovaně. Ověření správnosti předávání dat mezi vlákny a toho, že si vzájemně nelezou do zelí (např. důsledné používání nějaké obdoby aktorového modelu s předáváním konstantních objektů) je třeba tak jako tak vyšetřit zvlášť.

    Díky za reakci.