Hlavní navigace

Názor ke článku Bezpečné programování v C++ I od inkvizitor - [8] Původně jsem chtěl tento seriálek zaměřit i...

  • 9. 3. 2009 21:50

    inkvizitor (neregistrovaný)

    [8] Původně jsem chtěl tento seriálek zaměřit i na C, ale řekl bych, že tam jsou možnosti kontroly velmi ztížené oproti C++. Můj příkládek vlastně pojal C++ jako metajazyk, který umožňuje vybudovat bezpečnější základy pro "koncové uživatele". Myslím, že v týmu je možné si vynutit, aby méně bezpečné konstrukce používali pouze ti zkušení budovatelé "základu". Já sám nejsem zastánce konceptu "jeden jazyk vládne všem".

    [9] Ano, to je pravda, děkuji za opravu.

    [10] Rád bych k tomu překonání "iracionálního strachu" přispěl. Moje teze zní, že je možné analýzou kódu (zhruba ala lint) vytipovat problematická a potenciálně nebezpečná místa. K výsledku analýzy je možné se nějak postavit.

    [12] Já raději "šmrdám" třeba v tom Pythonu. Z ukazatelů mám respekt. ;)

    [13] Rád věřím, že používání STL může navodit neočekávané chování. Moje šablona funkce filter() ale podle mě pomáhá k tomu, aby řešení některých úloh bylo snadnější a aby těch potenciálních překvapení bylo co nejméně.

    [14] Já bych se spíš zeptal, co je na té funkci "unsafe". Podle mě je to stavební blok, který pomáhá lépe zhodnotit bezpečnost celého programu. Je jasné, že např. ta funkce add() by v principu mohla dělat cokoliv. Podle mě se to ale dá ohlídat. Co se týče podpory lambdy, někdo tady odkazoval na Boost, takže na to chci mrknout.

    [18] Pokud vím, tak myšlenka JavaOS (a Lisp machine atd.) tady už byla. Zatím se to moc neprosadilo, takže uvidíme.

    [20] A není ta moje implementace srozumitelnější a snadnější k používání? Možná není úplně obvyklá z hlediska programátora v C++, ale stejně mi obecně přijde lepší.