Hlavní navigace

Názor ke článku Bezpečné programování v C++ I od javista - O tomhle dlouho přemýšlím. Začínal jsem Assemblerem a C,...

  • 9. 3. 2009 2:28

    javista (neregistrovaný)

    O tomhle dlouho přemýšlím.

    Začínal jsem Assemblerem a C, dostal jsem se přes C++, WIN32 API, Visual C++ s ATL na Javu, kde jsem už docela dlouho a jsem velice spokojený.
    Opravdu si myslím, že je Java skvělý programovací jazyk s věeobecnou využitelností, skriptovací jazyky jsou úspornější v kódu, ale bez možnosti detailní syntaktické kontroly, když si vzpomenu na příklady úloh s pointerovou aritmetikou v C, tak jsem rád, že s tím dnes již nemám co společného.

    Je to podobné jako s možností psaní "úžasných a geniálních" konstrukcí na jednu řádku typu
    use integer;@A=split­//,;sub R{for$i(0..80){next if$A[$i];my%t­=map{$_/9
    ==$i/9||$_%9=­=$i%9||$_/27==$i/27&&$_%­9/3==$i%9/3?$A[$_]:0=>1}­0..80;R($A[
    $i]=$_)for grep{!$t{$_}}­1..9;return$A[$i]=0}di­e@A}R

    Příklad daného sudoku solver v perlu, je sice "cool", ale pro někoho dalšího, kdo by se dostal k projektu například jako support je ten kód prakticky nespravovatelný.

    Dneska je obrovské množství softwarové údržby předáváno do Indie lidem, kteří mi někdy příjdou že ještě před měsícem prodávali zeleninu, ale proto že jim to nešlo, tak šli programovat (znám ale i plno chytrých a snaživých indických programátorů). Ti dovedou dělat divoké věci i v Javě, jejich práce v C/C++ by byla podle mne nemožná.

    Někdy si hraju s myšlenkou OS, kterýby byl implementován celýv Jave a kernel by jen zaváděl JRE pro danou platformu :-).