Hlavní navigace

Evropský Parlament blokoval reformu Copyrightu 113% hlasů

16. 3. 2012 13:53 (aktualizováno) Pavel Císař

Jeden z klíčových výborů Evropského Parlamentu nedávno hlasoval o změkčující reformě kopírovacího monopolu umožňující opětovnou publikaci a přístup k tzv. osiřelým dílům, tedy k takovým částem kulturního dědictví, které nemají dohledatelného vlastníka autorských práv.

V okamžiku kdy se dílo stane osiřelým, je v podstatě pro veřejnost ztraceným dokud nevyprší monopol (v současnosti 70 let po smrti autora). Tomu mělo učinit přítrž hlasování právního výboru (JURI) které proběhlo 1. března, na jehož základě měl být nastaven kurz pro řešení tohoto problému v Evropském Parlamentu. Nicméně lobby vlastníků práv (v tomto specifickém případě kolektivních správců práv jako je např. OSA nebo Dilia kteří z osiřelých děl těží) může mít radost, protože tento návrh byl zamítnut poměrem 14 hlasů proti reformě, 12 pro reformu.

Zajímavé ovšem je, že tento výbor má pouze 24 členů, přičemž jeden z členů nebyl hlasování přítomen (ani jeho zástupce). V hlasování by tedy mělo být maximálně 23 hlasů. Prostým součtem 14 proti a 12 pro ale dostaneme 26 hlasů. Hlasování se tedy zúčastnilo překvapivých 113% hlasujících.

Ještě zajímavější je, že když byl výbor upozorněn na fakt, že je tu o tři hlasy více, a že tyto nadbytečné hlasy určují výsledek (pokud bylo 12 pro reformu, pak by proti mělo být jen 11), a bylo žádáno nové hlasování, byla žádost o nové hlasování zamítnuta.

Vzhledem k tomu, že hlasování proběhlo v právním výboru (JURI) jehož odpovědností je zajistit integritu a důvěryhodnost Evropského právního systému jako celku, je celý případ o to zarážející (pokud pro vás není rovnou alarmující jako pro mě).

Asistent MEP Christiana Engströma, Henrik Alexandersson tento případ vtipně označil za „dočasnou formu demokratického přebytku“.

Nutno podotknout, že nešťastně zašmodrchané hlasování se týkalo pouze dodatků k reformě Copyrightu ohledně zpřístupnění osiřelých děl. Samotná reforma by se ovšem stále měla dostat na stůl poslancům Europarlamentu k rozpravě a hlasování. V současnosti ale není jasné kdy a jakou podobu bude reforma nakonec mít.

Zdroj: Rick Falkvinge

Sdílet