Hlavní navigace

Názor ke článku Neobjektívna recenzia ReactOS od Trident One - Myslím, že tu srovnáváte nesrovnatelné. Microsoft má desetitisíce dobře...

  • 11. 5. 2017 18:29

    Trident One (neregistrovaný)

    Myslím, že tu srovnáváte nesrovnatelné.
    Microsoft má desetitisíce dobře placených vývojářů pracujících celodenně na vlastním jádru a přesto to není vidět (viz sebevražda jménem Win10 a zabití zaběhnutého, oblíbeného a ve srovnání s Androidem neřekonatelného Windows Mobile 6.x které před pár lety úspěšně běhaly na většině smartphonů - myslím opravdového WM pro PocketPC a PDA, nikoliv současné shity pro telefony).
    ReactOS je projekt pár nadšenců, kteří v rámnci svého hobby přijali výzvu zkusit něco, co bude uživatelsky známé velké skupině lidí a přitom to bude zdarma, Nejsem programátor, Neumím to... Ale umím si představit, jak musí být obtížné doma po večerech pracovat na něčem, co bude fungovat jako NT jádro, a přitom z licenčních důvodů nesmí být NT jádrem.
    Asi mnohé pramení z toho, že si lidé nic o tomto systemu na mateřském webu nepřečetli a čerpají pouze z článků a download stránek.
    Nejsem ajťák a mé umění končí u instalašních skriptů pro RAR a dávkových souborů. Jsem lama s řemeslným vzděláním. Ale tak nějak jsem pochopil, že projekt FreeWin95, jak se dříve jmenoval, byl opuštěn a přejmenován na ReactOS právě z toho důvodu, že se zbavil ambice být free verzí Windows, ale nyní jde o v "c"čku napsanou software konzoli pro linuxovou Wine, která by byla samonosná a na Linuxu nezávislá a která by nesla GUI windows (aktuálně ve verzi 0,4 je to IF W2K).
    Nevím, do jaké míry je jádro ROS v současné době jádrem NT, ani co mají společného. Prostě to nevím. Ale co vím je to, že se lidé z této malé komunity opravdu snaží.. Krom odstraňování chyb jsem si všiml, že pracují na kompatibilitě s RISC, což je jistě motivováno snahou nahradit X86 procesory v noteboocích ARM procesory a tím, že v tabletech už intelácké procesory (snad krom Atomů) prakticky také nenajdete.
    Za to, myslím si, vývojářům ROS patří velké plus.
    Je tedy zcela zcestné plácat zde něco o napodobování starých windows, protože React prostě windows napodobují pouze rozhraním. Nekompatibilita je dnes už dána něčím jiným, než snahou napodobit staré jádro, jako to bylo u dřívějších verzí.
    Ještě bych podotkl, že jsem sice padesátiletý nástrojař a informatika je pro mne něčím neuchopitelným, srovnávat přeci jen mohu. Jsem odkojen tradičními systemy od DOS, včetně jeho uživatelských nadstaveb Windows 3.xx a Windows 9x,přes Windows NT4.0 a 2K až po současné (byť se přiznám, že po odzkoušení desítek jsem se všude vrátil zpět k sedmičkám, krom tabletu/NTB, kde byly nepoužitelné osmičky a desítky byly lepší volbou, A se sedmičkami jsem dobře udělal, jak dnes po zkušenosti s desítkami zjišťuji.) A na Smartphonech jedu na Windows od roku 2003.
    Mimochodem.... CD s korporátními Windows2000 profesional mám stále v pohotovosti... a zainteresovaní dobře budou chápat proč :) Stejně jako zkušení uživatelé MS Office budou rozumět tomu, proč vedle moderních office stále paralelně používám MSO2K :) Těm mladým to ale asi vysvětlit nelze...
    Už proto doufám, že se ROS finální verze 1.0 dočkáme..