Hlavní navigace

Názor ke článku Tak a ide sa do Microsoftu... od jik - 13: Plný souhlas. Tím mě ostatně Linux dostal...

  • 6. 1. 2009 7:59

    jik (neregistrovaný)

    13: Plný souhlas. Tím mě ostatně Linux dostal ještě v době, kdy to k dnešku mělo hóódně daleko, to byl RedHat 5.0 (kuriózní bylo tamtéž moje první setkání s vim...). Navíc ta neuvěřitelná vlastnost, že chyba jedné verze byla v další verzi opravená. To jsem dosud nerozdýchal. U Widlí mám dodnes jistotu, že potkám 10 let staré problémy.
    Ano, chyby v linuxových distribucích jsou, ale jsou řešitelné a ty podstatnější jsou rychle opravovány. Možná také vadí 'kovaným' widlákům, že jednou naučená obezlička na nějakou chybu zakrátko není zapotřebí a oni se musí učit nějakou novou 'machrovinu', aby opět nabrali ego.
    Jinak začátečníkům doporučuji konzervativní přístup k Linuxu: vyhýbejte se přílišným novotám, držte se již odladěných aplikací a osobně považuji za blbost střídat jednu distribuci za druhou. Všechny jsou přibližně stejné a liší se pouze administrativními nástroji. Změním distribuci -> musím se naučit novou administrovat, u další zase jinak - ztracený čas. Je to jako se ženou: pomilovat se s neznámou je sice hezké, ale harmonie vzniká až s léty vztahu. Moje doporučení: vezměte tu distribuci, se kterou vám někdo poradí a soustřeďte se na ni. Ubezpečuji, že brzy si k zjištěným chybám budete sami sobě nadávat, 'že já nedal na to RTFM...' Prostředí pořád doporučuji KDE 3.5 a zřejmě tak do uvedení distribucí s KDE ~4.2.2 tomu tak zůstane.