Hlavní navigace

Názor ke článku Stiahneš mi hudbu? Prosím prosím... od Miloslav Ponkrác - [52] Problém je, že kompromis už prakticky není...

  • 25. 7. 2008 10:38

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [52] Problém je, že kompromis už prakticky není možný. Okrádání OSY už tak zdevastovalo morálku lidí, že se to bude mnoho let napravovat.

    Všiml jsem si zajímavého vývoje - čím dál více lidí si postupně rok od roku začalo uvědomovat, že autoři hudby, sw a další mají nárok na peníze. Rok od roku se zvyšovalo procento lidí, kteří se styděli za nelegální sw i hudbu a rozhodli se legalizovat a koupit. Neříkám, že stále nebylo mnoho lidí, kterým to bylo egál, ale procento lidí vážících si duševní práce rostlo velmi rychle a výrazně. Apely na morálku se nemíjely účinkem.

    Pak přišla OSA v roce 2007 s velmi razantním zdražením autorských poplatků. V tu chvíli si většina lidí uvědomila, že z nich dělají blbce a viděla na účtenkách co platí, protože prodejci se s autorskými poplatky netajili a uváděli je zvlášť. A v tu chvíli lidé začali opět krást. OSA zdevostala morálku lidí naprosto tvrdě.

    Muselo by se do normálu dát toto:

    1) OSA by musela úplně zrušit poplatky, a nebo je alespoň velmi razantně snížit. Minimálně 5-10x. Což ovšem naráží na překážku, že pár bohatcům by vyschla koryta - o morálku jim dávno nejde, ale díky prachům se budou bránit zuby nehty.

    2) OSA, pokud by vůbec existovala by měla mít veřejné účetnictví, transparentní a písemně jasně daný poctivý způsob zastupování autorů a to tak, že i malí autoři by dostali svůj díl. Bylo by zákonem určeno, že náklady na provoz OSY včetně odměn pracovníků by neměl přesáhnout řekněme 4% vybraných poplatků.

    3) Jasně dát práva zákazníkům hudby - současný stav, kdy kupující MUSÍ akceptovat ochrany a nesmyslná omezení.

    4) Zjednodušit distribuci a prodej hudby - dnes je tak jednoduché se dostat k hudbě na internetu, že při problémech a starostech kolem shánění koupě hudby u mnoha lidí často zvítězí lenost.