Hlavní navigace

Názor ke článku Linuxák sa pokúša používať Windows... od stilett - Tato diskuze a podobné by byly zajímavým materiálem...

  • 25. 7. 2010 6:57

    stilett (neregistrovaný)

    Tato diskuze a podobné by byly zajímavým materiálem pro psychologa. Když přemýšlím, proč lidé hájí systém, který používají, tak docházím k závěru, že to vychází z potřeby hájit svoje rozhodnutí. Kdo by přiznal, že je trouba, který používá horší systém než jiní? Dalším důvodem je schopnost řešit problémy se systémem, který známe. Problém, který umíme okamžitě vyřešit, považujeme za banalitu a zapomínáme, že jsme ho vlastně museli řešit. Je nutno myslet na subjektivní pohled na náročnost řešení obtíží.
    Při srovnání množství problémů dvou OS potom jednomu systému problémy ubereme (v hlavě vyškrtneme banality) a druhému necháme. Na to okamžitě v diskuzi kriticky zareaguje uživatel druhého systému, který ty samé problémy považuje za triviální, a nezapomene přidat problém prvního systému, jež byl opomenut jako "banalita".
    Vzpomínám, jak někdo popisoval dostupnost kodeků pro neznalé uživatele v Linuxu a Windows po instalaci systému. Že v Linuxu stačí spustit nějakou hudbu/video a systém se zeptá, zda chceme nainstalovat kodek, a ve Windows kodeky chybí. Na to někdo odpověděl, že ve Windows stačí stáhnout Codec Pack a je to, že to je pár kliknutí - banalita. Ale je to opravdu banalita? Jak má chudák neznalý uživatel vědět, že má hledat právě Codec Pack?
    Podobně jsem viděl, že se někdo ptal, jak v Linuxu něco udělat. Bylo mu odpovězeno, že kdyby si přečetl manuálovou stránku programu xyz, tak se nemusel ptát. Ale jak měl vědět, že se ten program jmenuje xyz, aby mohl napsat "man xyz"?