Hlavní navigace

Názor ke článku Linux rastie pomaly? Ale kdeže! od onyx - [20] Kde jsi sebral ty dva týdny. Mě...

  • 23. 9. 2009 9:57

    onyx (neregistrovaný)

    [20] Kde jsi sebral ty dva týdny. Mě mandriva zabrala zabrala akorát čas na instalaci plus doladění spolupráce SCIMu a QCINu.
    [28] Zkoušel jsem rozchodit USB síťovou kartu ve Windows Vista, po té, co jsem zjistil, že nejsou ovladače a Vista iXPéčkové ovladače nebrala ani v režimu kompatibility, tak jsem rezignoval. Po připojení k počítači s Mandrivou bez problémů naběhla.

    MPC neznám, ale zatím se mi nepodařilo přesvědčit Media Player, aby zobrazil titulky, bez toho, abych něco musel doinstalovat (údajně prý titulky umí, ale nepodařilo se mi zjistit, v jakém formátu) - pro filmy z Japonska, Číny nebo Vietnamu v původním znění s titulky je to výhoda k nezaplacení.

    Šak Pidgin taky není jenom pro ICQ, co vím, tak zvládá víc protokolů než Miranda, dokonce pro něj existuje i plugin pro Facebook chat. Mirandu pouštím ve Wine občas, když mě někdo z východních přátel poprosí připojit se pře Mail.ru Agent, když mu zrovna spadne ICQ. Jinak používám Kopete, jenom poznamenávám, že pod Gnome.

    Co ti v Krusaderu, mc a Gnome commanderu chybí proti Total Commanderu.

    Visual Studio/Monodevelop - nefunkční našeptávač? Uznávám, že výhody našeptávačů neumím ocenit, protože projekty dělám většinou v Geditu, Kate nebo Notepadu (občas si ho jenom tak z recese spustím i ve Wine, pokud z nějakého důvodu potřebuju TXT uložit s těmi dvěmi úvodními bajty v UTF-8), když jsem pátral po jednoduchém textťáku, který by při uložení v kódování UTF-8 tyto první dva bajty neukládal (v podstatě stejně nejsou potřeba, akorát pro Notepad), tak jsem žádný nenašel (v popisu to žádný program neměl a po 5 programech mě přestalo bavit to zkoušet).

    Jen tak mimochodem, co se týka hardwaru, tak jsem nedávno požádal kolegu v práci, aby mi nasdílel skenr. On tvrdil, že to nejde, a přitom doma to používáme. Userfriendly výhoda jak hrom.

    A jak už jsem napsal výše, nainstaloval jsem Mandrivu doplnil repozitáře a naistaloval další potřebné programy a nakonfiguroval SCIM a QCIN. Čistý čas asi hodina a půl. Nemusel jsem hledat, kde který program stáhnout, zda je kompatibilní s danou verzí Windows.

    A když už jsme u toho user-friendly, dneska světem hýbe PDF. OpenOffice (jako nejčastěji používaný kancelářský balik na Linuxu) umějí export do PDF přímo. MS Office (jako nejčastěji používaný balík na MS Windows) export do PDF jakoby umí taky, po doinstalování pluginu, ale buď to selže na tom, že 'Není možné zapsat soubor, neboť je využíván jinou aplikací' nebo pro jistotu tento plugin nainstalovat vůbec nejde, resp. po jeho nainstalování se možnost exportu do PDF neobjeví a to ani po několikanásobném odinstalování a znovu nainstalování (podpora Microsoftu na dotaz, čím to je, zarytě mlčí - že by kvůli preferenci formátu .metro?). Fakt uživatelsky superpříjemná záležitost.