Hlavní navigace

Názor ke článku Aký má byť systém pre začiatočníkov? od Shadow - [5]: Ani to už dnes není reálné. Některé...

  • 14. 12. 2008 15:27

    Shadow (neregistrovaný)

    [5]: Ani to už dnes není reálné. Některé komerční (a de facto i nekomerční) distribuce nemají problém distribuovat už i ve výchozí instalaci nesvobodný software. Viz třeba Ubuntu vs gNewSense.

    Rozhodně bych nechtěl nějak snižovat význam svobody, právě naopak. Jen je třeba si uvědomit, že běžné uživatele svoboda bohužel nezajímá, a pokud se jim chceme zavděčit, musíme jim systém připravit tak, aby s jeho pomocí mohli realizovat to, co chtějí/potřebují.

    Upřímně, pokud jste někdy někomu instaloval Linux, nainstaloval jste mu opravdu 100% svobodný software (typu gNewSense), navzdory tomu, že mu třeba pak nechodila 3D akcelerace a nemohl si přehrát svá oblíbená videa? Nebo jste mu tam hodil třeba Ubuntu, doinstaloval kodeky a nesvobodné ovladače, a na nějakou svobodu jste se víceméně vykašlal?

    Já se klidně otevřeně přiznám, že já chodím onou druhou cestou, a to i za sebe, byť jsem zastánce FOSS. Přirozeně se snažím proprietární software ve svém systému minimalizovat, kde to jde, ale že bych byl 100% svobodný, to říct rozhodně nemohu. Občas nějaký firmware, ovladač pro nVidii, kodeky... i když s RMS sympatizuji a zastávám se ho, kde mohu, v tomto bohužel nejsem tak důsledný, jako on.

    [7]: Z mého pohledu, začátečník je někdo, kdo s něčím začíná. Linuxový začátečník je člověk, který právě přišel k Linuxu. Tento termín naznačuje, že dotyčný má (a) minimální znalosti o probírané věci, ale také (b) má tendenci získávat další znalosti. Tento termín však neříká nic o tom, jaké má daný člověk cíle, jestli chce být BFU, nebo jestli aspiruje na kernel hackera či unixového guru.

    BFU, se kterým se lidem termín "začátečník" často plete, je prostě průměrný (nebo také většinový) uživatel. O vnitřní fungování počítače se nezajímá, na kernel hackera neaspiruje, jde mu obvykle jen o to, aby se svým počítačem zrealizoval, co potřebuje, a pak šel dělat něco jiného. Pro něj je počítač prostředkem, nikoliv smyslem života.

    Tudíž, linuxový začátečník může být jak BFU, kterému někdo zrovna hodil na jeho mašinu Linux, a on v něm jen hledá způsob, jak realizovat, co dosud realizoval ve Windows, tak počítačový nadšenec, který se právě začal zajímat o Linux a nyní se snaží zjistit, jak vlastně funguje, co je to ten kernel, jak se kompiluje, apod.

    Pro každou z těchto variant bude vhodná úplně jiná distribuce. Pro toho prvního to bude chtít BFU-friendly distribuci (třeba Ubuntu), pro druhého distribuci, se kterou může objevovat Linux (třeba Gentoo).

    Uff... vidím, že jsem se zase pěkně rozepsal, tak toho radši v nejlepším nechám.