Hlavní navigace

Názor ke článku Globální proměnné prostředí od Stanislav Brabec - Ještě upřesním: Pro chod běžného prostředí stačí LANG. Ta...

  • 31. 10. 2008 12:54

    Stanislav Brabec (neregistrovaný)

    Ještě upřesním:

    Pro chod běžného prostředí stačí LANG. Ta říká: nastav vše podle LANG, pokud není určeno jinak. Takže LANG=cs_CZ.UTF-8 nastaví vše na češtinu, a například LANG=cs_CZ.UTF-8 LC_MESSAGES=en_US­.UTF-8 nastaví české locale na vše kromě překladů zpráv.

    LC_ALL je proměnná, která říká: Ignoruj všechny hodnoty v ostatních proměnných, a použij to, co je v LC_ALL. Je to proměnná vhodná pro autory skriptů, když chtějí mít jistotu, že je vše nastaveno podle jejich představ. Pokud je nastavena v systémovém prostředí, zablokuje možnost změnit určitý aspekt locale pomocí výše uvedených proměnných.

    Ještě dodávám, že LANG má navíc zvláštní význam: Není použit jenom pro locale. Některé programy ho čtou a analyzují, aby vybraly správné nastavení (např. písma). Pokud je locale nastaveno pomocí ostatních proměnných, ale LANG chybí, locale sice funguje, ale tyto programy jsou zmateny. Mezi takto se chovající programy patří např. Xlib nebo gtk1.