Hlavní navigace

Názor ke článku Máte třetí vlnu? A mohl bych ji vidět? od R.Y. Pák - Vědecké publikace by to v potaz brát měly....

  • 24. 1. 2021 11:24

    R.Y. Pák

    Vědecké publikace by to v potaz brát měly. Vím, že ve zdravotním systému mají statistiky, kteří se vytvářením takových modelů živí, ale detaily těch modelů neznám.

    Celé je to komplikovanější. V roce 2015 proběhla migrační vlna. Ve Švédsku se pak ohromně zvýšila kriminalita. Vláda a sdělovací prostředky to popíraly (vítací kultura importovaná z Německa jela na 100%), ale policie doporučovala po setmění vycházet jen ve skupinách, nebo radši vůbec. V některých městech to došlo tak daleko, že se občané začali organizovat do občanských gard a hlídkovali v ulicích. Důchodci byli přepadáváni a okrádáni. Když pak svou zkušenost popsali na sociálních sítích, dostali od soudu pokutu za šíření nenávisti. V některých případech dostávali i nepodmíněné tresty vězením. Domovy důchodců byly přeměňovány na ubytovny pro migranty, důchodci se museli stěhovat. (Vytržení z navyklého prostředí má pro staré lidi devastující účinky.). Celá ta atmosféra určitě vedla ke zvýšeným počtům úmrtí. Který státem placený statistik si tyto faktory dovolí zahrnout do modelů, když ví, že mu za to hrozí okamžitý vyhazov?

    Ohledně zvýšení kriminality se vedly dlouhé diskuze. Oficiální sdělovací prostředky tvrdily, že k žádnému nárustu kriminality nedošlo. Někteří vládou placení ideologové naopak tvrdili, že došlo ke snížení kriminality. Fak byl ale ten, že ve Švédsku bylo kromě legálních migrantů (s povolením k pobytu nebo čekajících na vyjádření) i kolem 80 000 nelegálních migrantů (žádost zamítnuta nebo žádný pokus o registraci). A ti prostředky k obživě nezískávali legální prací.

    V roce 2019 byla situace trochu klidnější. Na Balkáně byly ploty a migrace nebyla tak divoká. Lidé si nové podmínky zvykli.