Hlavní navigace

Názor ke článku Devět nejživějších wikiprojektů v medicíně od MaT - Tak to jsem rád, že alespoň trochu ta...

  • 19. 1. 2018 14:19

    MaT

    Tak to jsem rád, že alespoň trochu ta moje wiki zůstala lidem v povědomí...

    Taky si pamatuji, kdy třeba na dotaz "krevní obraz" vyhledávače jako první výsledek vraceli odkaz právě ke mně. :-)

    Pokud jde o tu verzi - ono totiž Mediawiki původně vůbec neřešila kódování, až právě od verze 1.5, kdy snad přešli na UTF8. S češtinou to tehdy fungovalo, ale ukládalo to nějak dost zvláštně - snad jako že MySQL si myslela, že je to LATIN1 nebo něco takového, ale jinak to vypadalo, jak když je v tabulkách rozsypaný čaj - ale při zobrazení na webu se to pak zase všechno ukazovalo správně. Nové verze jsem si hlídal, updaty jsem před tou poslední verzí z řady 1.4.x vždycky nasazoval co nejrychleji - ale zmigrovat na verzi 1.5 se mi nepodařilo bez toho, aby se to celé nerozsypalo a místo znaků s diakritikou nebyl rozsypaný čaj i pak přímo ve stránkách. Zkoušel jsem to několikrát a několikrát jsem to vzdal. Narážel jsem třeba na to, že některé sloupce měli definovanou maximální délku a jakmile se tam mělo něco ukládat v UTF8, tak to najednou bylo delší a do sloupce se to nevešlo (protože některé znaky jsou v kódování UTF8 kódovány do více bajtů). A nějak víc vrtat přímo ve struktuře tabulek se mi pak nechtělo.

    Jelikož staré verze mají dost bezpečnostních chyb, tak když se nedalo aktualizovat a mezi novými editacemi převažoval jen nějaký spam, tak jsem před několika lety prostě "zakonzervoval" současný stav - tzn. momentálně tam ani nic editovat nelze a celé je to "read only". Snad je to i tak užitečné, protože některá témata tam byla myslím zpracována celkem pěkně.

    Možná tu migraci do nějaké novější verze ještě někdy zkusím - i když spíš jsem i přemýšlel se Mediawiki úplně zbavit a raději si udělat nějaké vlastní řešení postavené na Djangu. Nějak se v poslední snažím závislosti na PHP spíše zbavovat.