Hlavní navigace

Chrome OS: Nekompletní recenze nehotového systému

29. 11. 2009 18:19 cleb

Na gdgt.com se už delší dobu dá stáhnout build nového systému od google, který nese název Chrome OS (jak jinak.) Neodolal jsem, a stáhnul jsem si image do virtualboxu (vlastně je do vmware, ale na tom nezáleží) a začal jsem testovat. Tady se pokusím shrnout své dojmy z rané vývojové verze chrome OS.

Přihlašovací obrazovka

První věc, která mně překvapila, byla zároveň úplně první věc, která na mě po startu vybafla. Přihlašovací obrazovka.

Jak už to přihlašovací obrazovky dělávají, tázala mě totiž na jméno a heslo. Na tom by nebylo nic zvláštního, jenže já jsem při instalaci nic takového nezadával, protože žádná instalace ani neproběhla (z gdgt jsem stáhl už nainstalovaný disk). Po chíli zmateného lození po gdgt a hledání loginu a hesla mi to došlo. Po zadání přihlašovacího jména se vám za něj totiž automaticky doplní @gmail.com.

Design

Samotný OS

Nebo spíše než „OS“ jsem měl napsat „prohlížeč“. Chrome OS je totiž jeden velký google chrome. Nic víc. Vypadá takto:

V záložce se symbolem „pokébalu“ se pak skrývá jakási nabídka záložek – všechno samozřejmě internetové aplikace (i když třeba taková kalkulačka se vám otevře jen jako doplněk do už otevřeného okna. přesto ale nepochybuju, že je čistě html).

Tím vlastně moje „recenze“ může skončit, protože není vůbec co recenzovat. Je to prohlížeč, který znáte. Příjemně mě překvapilo, že i v testovacím buildu funguje flash.

Závěr

Os, který neumí nic jiného, než prohlížet internet? No nevím, přijde mi to jako hloupý nápad. Přestože idea tenkého klienta je lákavá (ušetřilo by se za výpočetní výkon terminálů), její realizace přes html/javascript je daleko od ideálu. Stačí porovnat google docs a openoffice, co se týče použitelnosti, odezvy, jenoduchosti ovládání atd. Navíc tu vidím docela nehezký vendor lock-in. Dokument z wordu si v openoffice otevřete. Dokument z google docs si prostě jinde neotevřete. A chrome os by vás samozřejmě do používání google docs tlačil.

Další nevýhoda je neustálá nutnost připojení na internet. Přestože skoro všude internet je, na dost místech není. A vzhledem k tomu, že chce chrome OS mířit na netbooky, viděl bych tohle jako nepřekonatelnou překážku. Netbook je přeci přesně od toho, aby ho člověk mohl nosit kamkoli. Třeba i někam, kde není internet.

Sdílet