Hlavní navigace

Názor ke článku Warez na kolejích, kdy tohle skončí? od BLEK. - [90]: Když mluvíme o SW typu OS/2, tak...

  • 18. 12. 2007 23:13

    BLEK. (neregistrovaný)

    [90]: Když mluvíme o SW typu OS/2, tak tam nevidím důvod, proč by vám mělo jít o vlastní dílo.

    Se budete divit, ale některým lidem o vlastní dílo jde víc než o peníze. Třeba skupina Electrick Mann nahrála drsné album, ve kterém zpívá o fetování toluenu, trávy, alkoholismu. Vydavatel to odmítl vydat, protože je to moc extrémistické, tak s ním rozvázali smlouvu a vydali si to sami --- komerční programátor bohužel takovouhle možnost nemá.

    I když to vezmeme čistě zištně, tak samotné peníze se člověku nijak nezhodnotí --- rozkutálí se na radovánky typu "cesta do Austrálie" a nic z nich dlouhodobě nezůstane. Naproti tomu, pokud má člověk za sebou nějaké známé dílo, tak je značně větší šance, že dostane lepší zakázky.

    "Stahovat autorská díla za paušální poplatek je asi stejně nesmyslné"

    Z televize nebo rádia si taky člověk může nahrát co chce za paušální poplatek.

    Je to pro celou společnost levnější, aby každý zaplatil poplatek, který se rozdělí umělcům, co v televizi vystupovali, než aby se ke každému televizoru, radiopřijímači, magnetofonu a videorekordéru instalovalo zařízení, které bude zaznamenávat, kdy je uživatel zapnul, na co se koukal a co nahrál, a poté mu naúčtuje ceny, jaké si určili umělci.
    --- tak by to takhle mohlo fungovat i s počítačovou sítí (když jak sám tvrdíte, ty drobné platby mají velkou režii už jen za jejich provedení)

    "Trh funguje celkem dobře. Jediným problémem je fakt, že lidé užívají díla nelegálně."

    S tím nikdo nic nenadělá.

    "Výrobci-producenti jsou ti, kdo z ušatého ucha udělali megahvězdu"

    No právě, kdyby se nasadili takové podmínky, že marketingem nikdo hvězdu neudělá, tak umělci byli hodnoceni podle jejich reálných kvalit. Hodně takyumělců by to bolelo.