Hlavní navigace

Názor ke článku To nevymyslíš od LO - Spekulace o disgrafii jsem se dopustil proto, že...

  • 16. 1. 2008 19:16

    LO (neregistrovaný)

    Spekulace o disgrafii jsem se dopustil proto, že se v textu dopouštíte množství chyb, které těžko vysvětlit jako překlepy. Vzhledem k neznalostem, které ukazujete, je alternativou jen to, že se bavím s 16-letým linuxovým guru :)

    Není třeba diskutovat o tom, zda je Linux POSIX compliant. Není. Tedy ani nemůže být unixem. Jestli to vidíte jako výhodu, je to vás problém. Když jsme u toho: Alpačské hory jsou 4 roky staré? Fakt?

    Samozřejmě UNIXové API, o kterém neustále žvaním (to proto, že POSIX a tedy i UNIX je převážně o API, kdyby vám to uniklo), poskytuje Interix (POSIX subsytem, Services for Unix). Ten speciální režim jádra :), o kterém píšete, je zřejmě kernel mode. Bože, s kým se to bavím :(. Víte alespoň co je kernel mode a user mode? Asi ne :(. Dále nevíte, co je monolitický kernel, mikrokernel, jaký je mezi nimi rozdíl atd. Jo, potom můžete opravdu psát o SFU a specialním režimu jádra. Ach jo...

    Celá věc je až takhle jednoduchá: Interix (aka POSIX subsystem - víte alespoň, co znamená zkratka aka?) poskytuje API, které unixové aplikace využívají. Podobně Win32 poskytuje API, které používají Win32 aplikace. Volání API (Win32 i POSIX) nakonec propadá na kernel (který běží v tom vašem "specialním režimu jádra", říká se mu kernel mode). Jinými slovy nesmysly plácáte opět vy. Když jsme u toho, v MS pravděpodobně platí až po pochopení věci, což u vás nenastalo. Koncepty vám zjevně popisuji zbytečně, protože nemáte potřebné základy :(

    U Wine je na prvním místě třeba říci, že první beta verze byla vydána v roce 2005, a ostrá verze pořád neexistuje. Windows POSIX Subsystem je v NT od první verze. Tolik k tomu, kdo byl první :). Wine je podobnou implementací Win32 API, jako POSIX Subsystem (Interix, Services for Unix) je implementací POSIXu. Rozdíl je v tom, že Wine je plné bugů, a tedy těžko použitelné. Ono Win32 API je výrazně komplexnější a bohatší, než POSIX, a autoři Wine nemají moc zdrojů (času a peněz). Navíc je architektura Windows daleko novější než u unixů, takže se některé věci ve Wine implementují fakt špatně.

    Pokud se jevím jako blb člověku, který se pouští do diskuze o "jednoduchém, malém a kompaktním jádru", a nezná u toho pojmy kernel, kernel mode, user mode, syscall, library, API, NT subsystem a další, je to pro zasmání. Vždyť jste jako negramotný, který se chce bavit o psaní románů. To to fakt nevidíte? Neznáte terminologii, neznáte technologie, neznáte principy. O čem se chcete bavit? O "speciálním režimu jádra", když nemáte páru, o čem mluvíte? Vždyť jste ani nebyl schopen pochopit, co jsem psal v [52]. Schválně si zkuste vzít můj příspěvek [52], a za pomoci kolegů a slovníku ;) ho pochopit. Nebude to jednoduché, ale dozvíte se spustu zajímavých věcí. Bohužel k tomu, abyste se byl schopen bavit o implementaci POSIXu ve Windows (nebo na konec na unixech), je ještě velmi dlouhá cesta.