Hlavní navigace

Názor ke článku Ministerstvo MŠMT v zajetí Microsoftu od gnu - Ano vim, vsechna ta uzasna udelatka, PDA, Outlook,...

  • 17. 2. 2007 2:21

    gnu (neregistrovaný)

    Ano vim, vsechna ta uzasna udelatka, PDA, Outlook, Exchange, MS Office, ten Helios, SAP, Clarify, atd, jak krasne a hladce spolu spolupracuji. Takhle by spolupracoval jakykoliv operacni system, a jakykoliv dalsi software, pokud by se mu dostalo vyvoje. Jsou to ale vsechno uzavrene systemy/software, copak si to neuvedomujete? Jsou to vsechno nastroje pro pouhe ovladnuti trhu? Neni to o poskytnuti vedeni, vzdelani, moznosti a znalosti. Jsou to vsak uzavrene systemy, ktere absolutne nerespektuji svobodu - sireni znalosti, vedomosti, sdileni informaci. Nuti k zavislosti. Castou lzou lidem, mlzi a prekrucuji informace, zneuzivaji nevedomosti lidi, a to vse jen za ucelem zisku a ovladnuti trhu.

    Pracuji v nadnarodni firme, ktera pouziva Novellove servery a na stanicich platformu Windows XP s balickem Office 2000. Pouziva se spousty dalsich placenych softwaru, za ktere se plati nehorazne sumy, za support, upgrade, udrzbu, atd. Nase pobocka v CR ma naklady na IT rocne nekolik milionu. Z cehoz polovina je software a polovina hardware. Bohuzel nemuzu byt konkretnejsi. Ale z me temer desetilete kariery v IT, je mi zcela jasne, ze cesta Ceske posty, a Bata pobocek je ta jedina a spravna.

    Uzivame jeden stary DOSovy program, ktery spolupracuje s UNIXovou ustrednou, Linuxovym serverem a Windows serverem a vsechno bezi - je to jenom tim, ze se vyspecifikoval u dodavatelu software datovy vystupni format, ktery je holt otevreny a data krasne behaji mezi systemy. Obcas restartujem tu DOSovou cast ci tu Windowsovou, popripade se naladove restartuji/zaseknou holky samy, ale jinak vse bezi jak ma.

    Neni pravdou, ze velike systemy a rozsahle site se nedaji nahradit Open Source/GNU resenimi. Je to jenom strach, ktery brani lidem v nasazeni svobodneho software. A ten strach bude jen vetsi a vetsi. Primou umerou bude strach stoupat, tak, jak se bude rozsirovat Microsoft jemu podobne uzavrene standardy...

    Na zaver meho srdceryvneho vylevu jedno velmi stare moudro: ne vsechno je zlato je co se trpyti.