Hlavní navigace

Názor ke článku Linux mi doma šetří peníze..., ale co firma? od Pavel Šimerda - Já si říkám, jestliže ve firmě cena nehrajue...

  • 15. 12. 2013 16:58

    Pavel Šimerda (neregistrovaný)

    Já si říkám, jestliže ve firmě cena nehrajue roli, pak je otázka jakou roli hraje v domácnosti, kde není potřeba platit za Office. Nehledě na to, že na Windows běhá lépe Adobe Flash a je pro ně dostupná řada herních titulů. Řada běžně využívaných open source produktů je k dispozici i pro Windows.

    Hardware se za ty roky zlevnil, takže jestli to správně chápu, tak jediná úspora spočívá ve využití hromady něčeho, co by byl z pohledu aktuálních Windows šrot. Starší hardware potřebuje čas a znalosti zkušeného admina. Z toho lze vyvodit jedině to, že máš kupu času a nevíš, co s ním. Pokud není Linux tvým velkým hobby, tak bych to řešil hledáním výnosnějšího a náročnějšího jobu a nakoupením nového hardware.

    Pokud jde o firemní počítače, jejichž hlavním účelem z definice je spouštět Microsoft Office, tak mi není jasné, proč vůbec polemizovat nad operačním systémem, pokud není majitel firmy fanboy jakousnutých jablek nebo schizofrenik jehož druhým já je vývojář Wine.

    Nejsem si vědom, že by byly Office oficiálně podporované pro běh na Linuxu a Wine, ani že by tak byly ve velkém používané, takže jako protihodnotu licence Windows bych postavil licenci CrossOver s podporou, aby vůbec bylo na koho se v případě problémů obrátit.