Hlavní navigace

Názor ke článku Nejsou RIA aplikace cestou do pekel? od VM - Ano, bohužel takový je skutečně stav mnoha současných...

  • 30. 1. 2009 10:12

    VM (neregistrovaný)

    Ano, bohužel takový je skutečně stav mnoha současných RIA webových aplikací (až se to už ani nedá nazývat webovými aplikacemi). Spousta webů (internetové banky,jobs.cz a další) nefunguje bez JavaScriptu (problém mají slepci, vyhledávače i normální uživatelé, kteří chtějí používat tlačítka vpřed/vzad; eBanka je v tomhle opravdu extrémní a uživatele rovnou odloguje, na dotaz kde nahlásit chybu nereagují).

    "Weby" ve flashi jsou taky kapitola sama pro sebe - spousta vizuálního smetí, použitelnost většinou skoro nulová (víte o nějakém slušném?), nezaindexovatelné, nemůžete to odkazovat nebo bookmarkovat, o nezávislosti na proprietárním pluginu také nemůže být řeč. U Silverlight očekávám horší verzi téhož.

    Osobně si myslím, že RIA weby nemusejí být katastrofa, pokud se tyto technologie používají opravdu jen tam, kde není jiná možnost. Například webové mapy jsou užitečné, a bez AJAXu by asi moc nefungovaly. Pokud jsou slušně napsané, tak umějí základní funkčnost i bez těhle moderních vymožeností, například Google Maps (na rozdíl od mapy.cz) zobrazí mapu i s vypnutým javascriptem, a umí i základní navigaci.

    V momentě, kdy se těmito technologiemi začnou nahrazovat základní věci z HTTP a HTML jako navigace, tak se to stává zlem.