Hlavní navigace

Názor ke článku Potřebujeme vynikající programátory? od pb. - Nejsem jistý, jestli jsem nějak extra dobrý programátor....

  • 29. 4. 2014 11:00

    pb. (neregistrovaný)

    Nejsem jistý, jestli jsem nějak extra dobrý programátor. Zcela určitě jsem neprošel vysokou školou. Jestli mě absence vysoké školy mrzí? Trochu - cítím, že lepší vzdělání v oblasti matematiky by moji práci rozhodně zlepšilo.

    Přiznám se, že jsem nikdy nedělal ve velkém weby a podobné konzumní aplikace. Samozřejmě, velká část mých programů jsou ty nejnudnější a nejodfláklejší věci, jaké jste kdy mohli vidět. Ale nezanedbatelná část mé práce je založená na znalostech, které jsem získal mimo obor programování - astronomie, statistika, digitální zpracování signálů, fotografie, fyzika. Jsou obory, kde za mnou chodí pro rozumy vysokoškoláci, protože co oni se teoreticky učí, to já prakticky používám.

    Je mi naprosto jasné, že tuto odbornou část práce bych nikdy nedělal, nebo bych si na ní vylámal zuby, kdybych si z vlastního zájmu nenastudoval předem věci, které by se mi mohly jednou hodit (třeba fourierovy transformace, konvoluční filtry a podobné blbiny, které jsou mimo záběr většiny vysokoškoláků). Takhle můžu stát první v řadě a hlásit se "Já já já, já to chci dělat!", zatímco ostatní programátoři ani nevědí, že po nich někdo něco chtěl.

    Jsem přesvědčený, že člověk, který nemá ani potuchy o nějakém oboru, je naprosto hluchý, neslyší neurčité dotazy a sondování, nikdy se ani nedozví, jaká práce mu byla nabídnutá. Je odsouzený doživotně vyrábět webové stránky a jednoduché databázové aplikace, ale je to úplně jedno, protože i tak má obvykle práce až nad hlavu.

    Nemám vysokou školu, ale nedovedu si představit, jak bych mohl dělat svou práci bez znalostí z oblastí dalece přesahující programování.

    Nemám vysokou školu, ale vím, že je to jedno, protože na většinu práce, kterou po mě lidi chtějí, stejně žádné velké znalosti nepotřebuji. Prostě by ty odborné věci dělal někdo jiný a já se věnoval něčemu jinému.