Hlavní navigace

Názor ke článku Udělej si vlastní linuxový systém od pht - "LFS" používám od roku 99, tedy ještě dříve...

  • 7. 3. 2009 20:31

    pht (neregistrovaný)

    "LFS" používám od roku 99, tedy ještě dříve než LFS existovalo. Mám na něm mimo jiné postavený plně funkční desktop. Rád bych z této pozice vymýtil několik pověr:

    1) Když chcete, tak nakonec přeložíte všechno. Něco jde hned, něco vyžaduje poměrně značnou energii a znalosti C/C++. Obdobnou práci s tím pak mají lidé, kteří balíčkují software v distrech. Naučíte se tím opravdu hodně, a tyto znalosti zřejmě nelze získat jinou cestou.

    2) Knihovny můžete upgradovat většinou celkem bezmezně. Jednak jsou hodně zpětně kompatibilní a jednak instalací nové verze Vám nezmizí verze starší. Někdy se stane, že něco přestane fungovat, ale to poznáte poměrně rychle.

    3) Denní aktualizace jsou nesmysl. Bezpečnost se neřeší zpětně, ale preventivně. Pokud narazíte na chybu, která znemožňuje práci, tak ji jednorázově opravíte. Nebojte se SVN/CVS/... verzí programů.

    4) Nedoporučuji tupě postupovat podle knihy, ale hodně experimentovat. Nedělejte to, jako to mají ostatní, zkoušejte, kde jsou meze systému, co jde a co už ne, a proč.

    5) Obvykle se obejdete bez udev, hald a dalších podobných věcí.

    Někdo tu něco psal o rychlosti bootu. To lze řešit celkem efektivně tak, že se vykašlete na standardní skripty, a uděláte si vlastní init skripty, kde použijete hodně paralelizace a vhodné pořadí spouštění.

    Jinak doporučuji mít hodně paměti a čtyřjádro, jinak každý kompilovaný program rovná se pauza na kafe.