Hlavní navigace

Jak dostat tatínka do polepšovny

29. 1. 2010 9:21 Svatopluk Vít

Ten nadpis je vypůjčený z titulu jedné české komedie. Ale poměrně dobře ilustruje současnou situaci v Německu. Přečetl jsem si o jednom soudním případu, který skončil tím, že stanovil rodiče zodpovědnými za to, co jejich děti na internetu dělají.

Takový malý příběh z Německa, sice smyšlený, ale na reálných základech:

"Jmenuju Wolfgang se  a chodím na základku. Je mi třináct a matka s fotrem mě děsně s***. Furt maj nějaký pindi o tom, kam chodím, jak se oblíkám a co zas bilo ve škole. Když dojde na školu, tak je to taky síla. Účy to moc prožívají a nedokážou pochopit, že si za to dopoledne musím dát aspoň jedno cígo. To teda fakt jo.

Eště že mám doma ten svůjj nojbuk. Dalo mi teda práci fotra přesvědčit, aby nechal dotáhnout internet až ke mně do pokoje, ale nakonec to klaplo. S kámošema si po ICQ posíláme odkazy na fajnový pornáče a empétrojky. A když už to člověk má, tak se musí s ostaníma podělit. A tak mně napadl fajnovej plán. Už sem říkal, že mně naši tak strašlivě s***?

Ono to je totiž tak, že ten nojbuk je fotrův. Já ho mám propučený. Internet je taky na něj, takže když si občas něco někde upirátím, půjde to za ním. Fotr stejně neví, co a jak. Umí ten svůj eksl a to je vše. Když dojde na pálení tak mně vždycky volá. Vymyslel jsem to skvělě – já si stáhnu co potřebuju, pak to pošlu dál a zabásnou za to fotra. No není to kouzelná představa? BSA rulez!

Pokud si myslíte, že je to jen taková pohádka, přečtěte si článeček German court finds parent liable for child's file-sharing na The Register a pokud máte děti, prohledejte si také svůj počítač. Já vím, rodiče navštěvující root.cz jsou s počítačovou gramotnstí trochu jinde, ale přesto – víte co váš potomek dělá na vašem/sdíleném rodinném PC?

jak se vlastně díváte na otázku různých rodičovských zámků ať už v PC (na prohlížení obsahu na internetu, hry) nebo na DVD/Blu Ray/konzolových hrách? Řešili jste to někdy se svými potomky? jak řešíte případné tresty? Dříve se zakázala televize, dnes zakážete počítač. jenže když pracujete do pozdních odpoledních hodin a dítka jsou doma notnou chvíli před vámi. Znal jsem jednu paní, která v případě potřeby nosila s sebou přívodní kabel od PC do práce…

A teď filozoficky – Bude vám vadit, že váš šestnáctiletý syn hulí trávu? A když místo hulení bude čučet na porno (byť třeba pochybné kvality)? Mám ve svém okolí několik takových rodičů, kteří se do těchto situací začínají dostávat. Jednak je děti předčí ve znalostech, takže držet s nimi krok je stále obtížnější a jednak se začínají objevovat podobně založené střety.

Asi už je pryč ta doba, kterou mi má matka popisovala.  Je z malé vesnice, která je roztažená kolem hlavní silnice. Když šla na jednom konci a zapomněla pozdravit, po příchodu domů ji její matka na uvítanou vlepila facku s odkazem na to, že nepozdravila.  Šeptanda byla rychlejší a ani internet k tomu tetky nepotřebovaly.

P.S. : K napsání článečku mne inspirovala zprávička z Lupy.

Sdílet