Hlavní navigace

Já a elektronické knihy aneb přelomový rok 2016 : Výběr

15. 7. 2016 11:28 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Čtu knihy. Čtu poměrně dost knih. Protože dojíždím do práce MHD a na cestě strávím cca 40 minut, je to denně docela dost času. Už před několika lety jsem si pro tyto „čtecí“ účely zakoupil čtečku elektronických knih na bázi e-inku. Byl jsem s ní poměrně spokojen, jenže se u ní projevily mechanické problémy – mačkání tlačítek pro obracení stránek ne vždy funguje a celkově byla už taková dýchavičná. Dozrál asi čas k tomu, vyměnit čtečku za novou. Ale za jakou? 

Po několika letech zvažování jsem se rozhodl, že si čtečku vyzkouším a následně pořídím. Zakoupil jsem čtečku Prestigio PER3162BN. Základním parametrem pro mne byla čtečka s e-Ink displejem, dlouhou výdrží na baterii a za rozumnou cenu. V roce 2011 (kdy jsem vybíral) byla tato čtečka s populárními Kindly srovnatelná, bez některé funkčnosti (např. Wi-Fi či 3G) a za zajímavou cenu. Když jsem čtečku kupoval, v podstatě jsem nevěděl, co od ní chtít. Ale jako vstupenka do světa „elektronického“ čtení byla nepřekonatelná. I dnes je čtečka plně funkční a nebýt toho, že občas vynechávají hardwarová tlačítka a trochu se zadýchává, asi bych ji zatím neměnil.

Objevovaly se totiž některé „neduhy“, které pramení z toho, že technologicky jsou dnes srovnatelná zařízení mnohem dále. Asi nejviditelnějším problémem je absence bezdrátového připojení. Jistě, je to něco, bez čehož se dá žít, ale je to pohodlné – stahování do čtečky přímo, bez nutnosti připojovat se k PC. Jenže pokud máte čtečku jen jako zařízení na čtení, není to zase taková nevýhoda. Co už dnes působí trochu obstarožně je asi displej. Má 6 palců (to je stále standard) a rozlišení 800 × 600 a není dotykový. Dnes je u střední třídy čteček (a tato do střední třídy patřila) běžné rozlišení 1024 × 758 a u vlajkových modelů je to obvykle 1440 × 10×x a hlavně displeje mají dotyk. Jemnost displeje je pak vidět, nicméně i na mé Prestigio se pořád pěkně dívá a není to vůbec taková hrůza, jak by čísla napovídala. Pokud se však podíváme do středního a vyššího segmentu musím konstatovat, že nový displej E-ink Carta je také dobrá investice.

Za těch pár let je však vidět, kam se vývoj čteček posunul. Prestigio nabízí totiž přehrávač MP3 souborů (umí i VBR), výstup na sluchátka a slot na MicroSD kartu. Dnes hudbu přehrávat vlastně klasické čtečky neumějí. Jistě nějaký model najdete, ale už tato funkce není tahák, leda že posloucháte audio knihy. Lehké srovnání střední a vyšší třídy čteček tehdy a nyní – přesunuli jsme se od prostého displeje k displeji s podsvícením a dotykem, což vám umožní číst i ve tmě. To Prestigio neumí, na druhou stranu jsem nikdy nechtěl číst ve tmě a nechybí mi to. Zbavili jsme se multimédií a přidali konektivitu a podsvícení.

Prestigio už však začíná zaostávat při podpoře formátů. Pohledem do e-shopů e-booků (dalo to práci dostat to k sobě) zjistíte, že se svět smrsknul na ePub, Mobipocket a PDF. Ostatní formáty už moc k dispozici nejsou. Prestigio Mobipocket nepodporuje (to je ten formát, který používá Amazon pro Kindle a masivně jej propaguje), zůstává ePub a PDF.  A právě ePub někdy nefunguje jak má a převod do třeba PalmDoc (v Prestigiu podporovaném) mrší diakritiku (jistě, Calibre jsem použil)

Když to shrnu – dnešní čtečky mají trochu lepší, na přání podsvícený, černobílý a dotykový displej e-ink, bezdrátovou Wi-Fi a mobilní konektivitu, přívětivější a české uživatelské prostředí na stejné úhlopříčce. Některé mohou být i lehké, tenké a vodotěsné. Vycházím z toho, že čtečka bude k mání kolem 3 500 Kč. To je taková střední až vyšší třída.

A další funkce? Nenapadá mne nic.

Dnešní svět čteček má rozparcelováno jen několik výrobců – Amazon, PocketBook, Kobo, InkBook, Booken. V české kotlině můžeme přidat ještě jednoho „výrobce“ a to je e-reading. A tohle byla také základní sada výrobců, jejichž nabídky jsem zkoumal.

Z výběru jsem vyřadil Amazon – vadí mi jistá „uzavřenost“ Kindle světa. Zkuste článek zde, který obsahuje zajímavé informace a přehled. A jistá neohrabanost Bookena také způsobila, že jsem se o jeho produkty moc nezajímal. Zbylí výrobci mají dost zajímavých věcí. A pa to šlo ráz na ráz. Do finále se probil PocketBook s modelem Ultra, SenseTouchLux3 a E-reading 4 Touch Light.

Můj nákupní svět se v podstatě zúžil na nákup knih z e-reading.cz a palmknihy.cz. No a občas zabrousím na Alzu. A taky různé knihy zdarma – něco z Vernea, nějaký Čapek a Hašek… A to může být podstatné pro to, jakou čtečku zvolit. Docela dost se mi líbí e-reading s jejich konceptem „e-shopu“ v hardwarové čtečce, která v Česku nemá obdoby (ano, stejný obchodní model jako Kindle, jen poněkud více otevřený).

Strategie nákupů se u mne točí kolem toho, že nakupuju knihy ve slevových akcích. Obvykle zvládnu asi tak 3 za měsíc. A v průběhu měsíce se vždycky něco zajímavého objeví. Jako rádce jsem začal hodně využívat „ČSFD“ na knihy s názvem Databáze Knih. A zatím jsem nikdy nebyl zklamán.

 Po delším úvodu to shrnu – nakonec jsem pořídil čtečku PocketBook TouchLux3. A myslím si, že pro mne to byla dobrá volba. Dokázala být důstojným nástupcem mého Prestigia a zárveň přidat nějakou funkčnost, kterou jsem dříve nepostrádal a teď vím, že je to příjemné. V dalším pokračování se rozepíšu více právě o této čtečce.

Sdílet