Hlavní navigace

Dětské hry na tradiční platformě

26. 6. 2015 7:36 Svatopluk Vít

Blíží se prázdniny a děti budou doma. Vyjedeme s nimi na různé dovolené třeba pod stan nebo k moři. Nejednou se stane, že prší, nelze dělat nic venku a pak přijdou na řadu hry. V dnešní době tabletů a mobilů a přenosných konzol vás ihned napadne pár titulů, které dětem dovolíte hrát. Já však chci zůstat u klasické platformy tj. hry společenské ať už karetní nebo deskové.

Předjímám, že dcery jsou ve věku 9 a 6 let, takže Dračí doupě a jiné fantasy hry zatím vyřazuji. I tak je k dispozici celá řada zajímavých her, které s dcerami hrajeme. Pokud máme k dispozici žolíkové karty (bez žolíků), hrajeme (obvykle ve dvou) hru Vojna. Každý dostane půlku balíčku a vyhrává ten, komu se podaří získat všechny karty. Hráči postupně ze svého balíčku berou karty a obracejí je. Vyšší karta bere. Pokud se sejdou stejné karty (stačí i jen hodnotou), vede se tzv. válka tj. vyloží se ještě další tři karty a vyšší poslední karta opět bere. Nevýhodou může být to, že hra může být poměrně dlouhá i vádu desítek minut.

Pak přicházejí ke slovu známé dětské hry. Třeba Kvarteto (sbíráte od protihráčů karty a řadíte je do tematických skupin po čtyřech kartách) nebo Černý Petr (postupně odkládáte dvojice karet a berete si karty od souseda. Jedná je lichá a to Černý Petr. Kdo jej má na konci, prohrál). Obě hry je nutno hrát striktně ve 4 hráčích.

Pokud máte k dispozici stabilní stůl, vždycky nás pobaví hra Záchod. Na stole se rozloží karty a na vrchol se postaví konstrukce záchodu (dvě karty do tvaru písmene A). Hráči postupně odebírají karty ze stolu a tomu, komu záchod spadne při odebírání, prohrál. Hra není omezena počtem hráčů, hrál jsem ji i v osmi lidech.

Z dětství si ještě pamatuji hru Vole, lehni (nebo někdy také Vole, padni). Rozdají se karty všem hráčům (obvykle mariášové tj. 4 sady karet jedné barvy) a ti mají za úkol poskládat postupku stejné barvy. Komu se to povede, složí karty na stůl a ten kdo zaspí a své karty položí jako poslední, prohrál. Tato hra se hraje jen ve čtyřech hráčích. Jiný počet nemá smysl.

Klasika všech klasik jsou karetní hry s mariášovými hrami. V tomto ohledu asi nejvíce hrajeme Prší. Mám zkušenost, že naše mladší dcera již od svých pěti let byla schopná chápat pravidla a hrát s námi, i když nebyla sto používat nějaké strategie (např. hráč vedle má jen jednu kartu, tak se pokoušíme měnit barvu na jinou než aktuální apod.) Hru hrajeme v počtu 2 – 4 hráči a má to spád.

Předchozí výčet karetních her asi mnoho lidí zná. U nás doma jsme však začali hrát i hry novější. Přiznám se, že jsem byl trochu skeptický a konzervativní, ale v oblibě máme dvě hry. První se jmenuje Uno. Je to hra vzdáleně připomínající prší, část pravidel je totožná. Cílem hry je zbavit se co nejdříve všech svých karet. K dispozici je 108 speciálních karet s podobnými funkcemi. Najdete zde měniče (mění barvu možných odhazovaných karet), přibírače (vezmete si z balíčku příslušný počet karet) nebo třeba směrovníky (mění směr hry). Je to hodně zábavné, akční a má to rychlý spád.

To, co hrajeme poslední dobou hodně často, je hra Bogoss. Vyrábí ji firma Djeco a je to kombinace několika karetních her, nejblíže má ke kvartetu. Hra obsahuje sadu čtyřiceti speciálních karet (jsou vylepšeny, ve tmě svítí). Cílem hry je na stůl vyložit kompletní kostru. Jedna kostra se skládá ze šesti částí (2× ruka, 2× noha, hrudní koš a lebka). Hru začínáte hrát jako kvarteto tj. ptáte se libovolného hráče, zda má či nemá část kostry, kterou chcete. Pokud ano, musí vám ji dát. Ve hře jsou celkem dva druhy koster – zelené a červené. Pro konec hry musíte mít na stole buď dvě zelené kostry nebo jednu červenou. Pokud dostanete od spoluhráče červenou kartu, už se neptáte a pokračuje další hráč po vaší levici. Pokud splouhráč nemá danou kartu, berete si z balíčku. Pravidla jsou ještě propracovanější, tohle je jen lehký souhrn.Ve hře jsou tak celkem 4 kostry zelené (4×6 karet) a 2 kostry červené (2×6 karet). Navíc jsou k dispozici 4 žolíci. V první chvíli (po přečtení pravidel) jsem si říkal, že je to takové nijaké, ale když se do hry zaberete, je to opravdu hodně zábavné. Pokud chcete dobrý tip na karetní hru, právě jste jej dostali!

Máte ještě tip na jiné hry (opravdu vynechejte fantasy)? Sem s nimi do diskuze!

Sdílet