Hlavní navigace

Thunar v Xubuntu a Windows sítě

21. 10. 2011 0:16 (aktualizováno) Petr Krčmář

Thunar už konečně umí Gvfs, takže dokáže přistupovat ke vzdáleným úložištím. Ten v Xubuntu to ale standardně neumí. Oprava je snadná.

Nainstaloval jsem ženě na Eee nové Xubuntu. 11.10, o kterém jsem na Rootu před pár dny psal. Měla nějaké staré Ubuntu, kterému dobíhala podpora a bylo třeba to aktualizovat. Rovnou jsme tedy přešli na moje oblíbené Xfce v Xubuntu.

Máme doma NAS pro společná data všeho druhu a žena na ně potřebuje samozřejmě přistupovat. Pole se na síti tváří jako sdílený disk Windows (Samba). Protože vím, že Thunar od verze 1.2 v Xfce 4.8 umí používat Gvfs, věděl jsem, že nebude potřeba ani Nautilus ani jiný software. Xfce zvládne na disk přes Sambu přistupovat přímo.

Ukázalo se ale, že z nějakého důvodu to nefunguje. V systému je sice Thunar 1.2.3, ale položka „Síť“ v něm prostě nebyla.

Stačilo ale chvíli pátrat a dělat pokusy a zjistil jsem, že v Xubuntu chybí zásadní balíky, které jsou pro tuto funkci potřeba. Konkrétně jsou to balíky dva. Ty stačí doinstalovat:

$ apt-get install fusesmb gvfs-backends

Poté se stačí už jen odhlásit a přihlásit a voilà! Procházení sítě je tam – podívejte se do levého sloupce.

Funguje to perfektně, dle očekávání.

Ještě přidám jeden poznatek. Pokud chcete přidat některý svazek mezi oblíbené pouhým přetažením, dostanete hlášku, že to není místní adresář a Thunar se s vám odmítne bavit. Řešení je opět snadné. Stačí editovat soubor ~/.gtk-bookmarks a přidat si do něj řádek ručně. Použijte syntaxi:

smb://server/svazek Jméno svazku

Není třeba ani restartovat, vše se okamžitě projeví.

Sdílet