Hlavní navigace

Slovní úloha se psem

10. 8. 2009 21:09 (aktualizováno) Petr Krčmář

Kolegyně mi poslala pěknou slovní úlohu, která mě moc potěšila. Ani ne tak náročností nebo přímo svým obsahem, ale tahle úloha pěkně ukazuje, že pokud někdy zbytečně moc myslíte, nedoberete se výsledku.

Je k tomu i takové malé povídání (přišlo to celé mailem), vkládám to sem jak to je. Hodně štěstí a nezapomeňte moc nepřemýšlet:

Úloha se psem

Před pár dny mi kamarád vyprávěl, jak na vysoké škole dostal spolu se 120 kyberneťáky zdánlivě jednoduchou slohovou úlohu. Vymýšleli všelijaká řešení pomocí rovnic a postupů, jejichž názvy jsem si ani nezapamatoval, a výsledek byl,že všichni pohořeli. Výsledek se jaksi nedostavil. Doma sdělil zadání příkladu osmileté dceři, která během několika málo vteřin oznámila „To je jasný, ne?“ a z hlavy sdělila výsledek.

Ačkoli nejsem žádný matematický nadšenec, úloha mě zaujala a předkládám ji i vám. Pokud se doberete výsledku, gratuluji, jste na úrovni dítěte ze druhé třídy. Pokud ne, můžete se uklidňovat, že jste na úrovni vysokoškolských matematikářů.

Číslo s výsledkem je heslem přiloženého souboru (PDF), kde naleznete kouzelnou větu dcery s výsledkem, který zapůsobil jako ledová sprcha.

Zadání úlohy:

Z bodu A směrem k bodu B (domů), vyjde muž se psem na 20 km dlouhou cestu rychlostí 4 km za hodinu. Společně s ním vyběhne pes a běží až k domovu. Tam se otočí a běží zpět naproti pánovi, který za tu dobu popošel o kus dále. U pána se opět otočí a běží k domovu a zpět a tak pořád dokola. Pes běhá rychlostí 30 km za hodinu. Kolik kilometrů naběhá pes?

Nedávejte prosím správnou odpověď do diskuse!
(Zkazíte tím ostatním zábavu.)

Přišli jste na to?

Sdílet