Hlavní navigace

Ruční vložení Unicode znaku pomocí kódu

18. 11. 2011 16:27 (aktualizováno) Petr Krčmář

Krátký zápisek o tom, jak vkládat speciální znaky pomocí kódů z klávesnice.

Za dávných dřevních dob jsme v DOSu zadávali speciální znaky tak, že jsme stiskni ALT a namačkali k němu ASCII kód znaku. Co jsme se takhle namalovali rámečků v BASICu. Dokonce si pamatuji na to, že se dal udělat dvoubajtový .com soubor, který restartoval počítač. Stačilo do něj vložit kódy 205 a 25. Fungovalo to spolehlivě na i na Windows 95.

Dnes jsme sice trochu dál, ale pořád občas potřebujeme vložit nějaký ten speciální znak. Můžete si na to upravit vlastní klávesnici, ale pokud je to jen jeden znak, je to zbytečná práce. Je možné to udělat z klávesnice. Překvapilo mě, kolik lidí to nezná, takže jsem se rozhodl to sem napsat. Postup je následující:

Stisknete současně levý Shift a Ctrl a k tomu napíšete malé „u“ a kód znaku, který chcete napsat. Vše se vám vypisuje na obrazovku a dokud Shift a Ctrl držíte, můžete klidně napsaný kód mazat a přepisovat. Poté, co klávesy pustíte, se znak objeví. Například:

Shift + Ctrl + u00a0 je pevná mezera.
Shift + Ctrl + u260e je telefonek: ☎
Shift + Ctrl + u27f5 je šipka vlevo: ⟵

Nemusíte si to samozřejmě pamatovat, na Unicode.org je přehled všech znaků v PDF. Vaší pozornosti doporučuji zejména speciální znaky a piktogramy. Teď už konečně víte, jak napsat skoro cokoliv. Jen na to musíte mít font.

Sdílet