Hlavní navigace

Prezi a Linux: přehrávání offline

9. 5. 2010 16:04 (aktualizováno) Petr Krčmář

Martin tu nedávno psal o skvělém presentačním nástroji Prezi. Moc se mi líbil, ale byl pro mě nepoužitelný kvůli jedné věci – chybějící offline presentaci v Linuxu. Vyřešil jsem to!

Martin Hassman psal nedávno ve svém blogu o presentačním systému Prezi. Rozhodně si ten blogpost přečtěte, protože je to velmi zajímavé a motivující.

No, namotivovalo to i mě, protože jsem dlouhodobě nespokojený s tím, jak neumím dělat presentace v Impressu. Dohnalo mě to k tomu, že jsem se zeptal v našem fóru chytrých hlav, jestli neporadí nějaký lepší prostředek. Bohužel nic z rad se mi příliš nezamlouvalo.

Osobně mě uchvátilo „Martinovo“ Prezi, je to opravdu skvělý způsob dělání presentací. Intuitivní, jednoduchý, krásný. Nemusíte přemýšlet nad technikou, stačí prostě kreslit a ukazovat. Pohoda.

Bohužel problém je, že Prezi nemá offline klienta pro Linux. Jen Windows a Mac OS X. To je velmi mrzuté, protože se můžu někde na přednášce ocitnout bez internetu a jsme všichni v troubě. Už se mi to stalo, ale zatím jsem používal offline presentace a problém nenastal. Tohle je pro mě u Prezi nepřekousnutelná vlastnost.

Jak jsem překousnul

Naštěstí znám způsob, jak to celé pohodlně vyřešit a nebudete k tomu potřebovat Wine ani jiné hnusíky. Všechno poběží nativně jako na másle. Když si prezošku vytvoříte, máte možnost si ji stáhnout. Moje jednoduchá prezentace se stáhla v 18MB souboru .ZIP. Uvnitř je přehrávač pro Windows i pro Mac OS X. Celá presentace je ale ve Flashi, takže to sakraprácepřece musí fungovat i v Linuxu. A taky že funguje!

Podrobný návod:

1) stáhněte si presentaci
2) vybalte z ní někam adresář /data a soubor /prezi.app/Contents/Resources/movie.swf, dejte si je někam vedle sebe
3) stáhněte si standalone Flash player

4) někam si ho vybalte, ideálně třeba do /usr/bin

5) zadejte do Google „flash global security settings content creators“ a klikněte na první link u Adobe

6) v konfigurátoru povolte adresář, kde máte presentace, vypadá to takto:

7) vlezte do adresáře s presentací a zavolejte

$ flashplayer movie.swf

Voilá! A už to sviští na prezišti. Funguje i fullscreen a všechno se chová, jak má. Ačkoliv někteří nadávají na rychlost, mě se to i ve fullscreenu chová velmi svižně a plynule (C2D 1,6 GHz). Užijte si to!

(Zdroj: stick's corner blog)

Dodatek k diakritice: Pokud používáte testovací verzi Adobe Flash v prohlížeči (teď 10.1 RC4), tak vám bude fungovat v editoru psaní českých znaků. Nefungují ale znaky, kde musíte napsat zvlášť háček/čárku a pak stisknout příslušné písmeno (třeba ň, ď, ť…). Napíše se jen znak bez háčku. Obejít je to možné snadno, napište si znak jinam a přeneste ho přes schránku. Bez problému se vloží. Při přehrávání pak už není problém ani u staršího Flash Playeru 10.0.

Sdílet