Hlavní navigace

Pošlete mi kontakty na všechny své známé!

21. 5. 2009 8:55 (aktualizováno) Petr Krčmář

Existuje několik věcí, které mě při lamerském používání počítačů strašně štvou. Jednou z nich je i rozesílání cizích kontaktů všem lidem okolo. Proč a jak to už nedělat?

Určitě se vám to už stalo: kamarád vám poslal nějaký úchvatný mail, který prostě musíte vidět, a kromě vás ho poslal také patnácti dalším kamarádům a dvaceti kolegům z práce. Vy teď máte na všech pětatřicet cizích lidí maily a oni mají ten váš. Je to normální? Bohužel ano.

Proč je to špatně? Jednak jsem proti tomu, aby měli můj mail úplně cizí lidé. Druhak je u takových „veselých srandiček“ pravděpodobné, že je někdo přepošle dál. Určitě už jste taky viděli ohromné sbírky adres ve dvacetkrát přeposlaném mailu. Pak se adresa nekontrolovatelně šíří napříč světem.

Velký průšvih je také ve spamu. Stačí aby jediný člověk měl na počítači virus (a že ho určitě někdo z nich má) a vaše adresa se rázem ocitne na hromadě spamlistů. A už to jede. A pak se všichni diví, proč jim chodí spam na úplně novou adresu, kterou ještě pořádně nikomu nedali a rozhodně ne nikomu cizímu. Holt je to tak, že tu adresu někdo rozdává za vás.

Takže co s tím? Pokud posíláte mail na více adres různých lidí, automaticky je nasypte do položky Bcc (slepá/skrytá kopie). Příjemci pak adresy ostatních nedostanou. Jak prosté, jak snadné, jak jednoduché a jak šikovné.

Že to dělají lamy je jedna věc, musel jsem to učit celou svoji rodinu, ale po mém hlasitém a důrazném vysvětlování už to všichni pochopili. Tragické ale je, když to udělá firma nebo nedejbože mediální agentura (viděl jsem nejednou). Nejvtipnější je, když vám někdo pošle rádoby osobní mail a vy vidíte těch padesát příjemců. Zažil jsem třeba s žádostí o práci nebo s prosbou o zveřejnění článku (na dvacet médií naráz). Hrůza, trapas, průšvih. Prosím už to nedělejte.

Věděli jste o tom?

  • Jo, ale je mi to jedno, dělám to taky
    7 %
  • Samozřejmě a vadí mi to hodně
    82 %
  • Nevěděl, ale je mi to jedno
    2 %
  • Nevěděl a polepším se
    9 %

Sdílet