Hlavní navigace

Mám nové Ubuntu: stahoval jsem dvě minuty

10. 10. 2011 11:32 (aktualizováno) Petr Krčmář

Před chvílí vyšlo nové Ubuntu a já už ho mám doma. Stačilo mi přitom stahovat jen 140 MB a trvalo to dvě minuty. Použil jsem zsync.

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx je venku jen pár minut a já už ho mám stažené. Mimochodem doporučuji k přečtení dnešní Adamův článek, kde pěkně shrnul všechny novinky a několik týdnů aktivního používání testovací verze.

Před několika dny jsem si ze zvědavosti stáhl RC verzi a rozhodl jsem se, že ji později aktualizuji pomocí zsync. Pokud netušíte co to je, doporučuji pro změnu svůj nedávný článek. Zsync je jako rsync, ale po HTTP a umí stahovat jen změny v souborech. V tomto případě bylo třeba spustit dva příkazy. Nejdřív jsem přejmenoval lokálně obraz RC verze na název oficiálního vydání:

$ mv ubuntu-10.04-rc-desktop-i386.iso ubuntu-10.04-desktop-i386.iso

A pak jsem spustil zsync:

$ zsync http://releases.ubuntu.cz/10.04/ubuntu-10.04-desktop-i386.iso.zsync

Výsledkem je menší zátěž na servery, stahoval jsem jen necelých 140 MB a trvalo to dvě minuty. Pokud máte některou starší verzi Ubuntu 10.04, doporučuji stejně jednoduchý a účinný postup.

(Stejně tak můžete použít na některých zrcadlech i rsync, ale zsync je výrazně jednodušší a stačí vám skutečně zadat dva výše zmíněné příkazy.)

Sdílet