Hlavní navigace

Kódy Google Android konečně vydány

10. 10. 2011 11:41 (aktualizováno) Petr Krčmář

Google se už rok tváří, že vyvíjí otevřený operační systém pro mobilní telefony. Mnoho uživatelů nad touto větou jen nevěřícně kroutí hlavou. Google ale konečně udělal, co slíbil – vydal kódy.

Je to rok, co Google oznámil, že připravuje novou mobilní platformu Android. Okamžitě začal sklízet chválu za podobnou snahu, konkurenci Windows Mobile a dalších uzavřených systémů.

Velmi brzy se ale objevily pochybnosti. Google nekomunikuje s vývojáři, celá platforma je příliš uzavřená, veřejnost má k dispozici jen zastaralé SDK a jen hrstka vývojářů se dostane ke kódům a aktuálním nástrojům.

Naposledy si v úterý stěžoval JoeJoe: „Teď když se objeví recenze na tenhle operační systém, tak mně to jenom naštve, protože bez zdrojáků k androidu se můžu maximálně tak podívat na ty recenze.“

Nyní už snad nebude důvod k podobným stížnostem, protože Google vydal Android 1.0 a současně s tímto krokem také vydal zdrojové kódy.

Preferována je svobodná distribuce Apache 2.0. Vývojáři, kteří by se chtěli přidat k práci na Androidu, musejí podepsat Individual Contributor License Grant a pro firemní účastníky projektu je tu Corporate Contributor License Grant. Organizační struktura nově vytvářeného projektu je tak velmi podobná Eclipse Foundation. Google se tak snaží skloubit zájmy jednotlivců i velkých společností, které by chtěly nový systém nasadit ve svých zařízeních.

Faktem je, že Google svým dřívějším přístupem Androidu spíše uškodil a ten je teď znám jako „ten otevřený systém, jehož zdrojové kódy drží a řídí Google“. Snad se po vydání vše změní a my se brzy dočkáme většího rozšíření Androidu. Zatím je oficiálně jen v HTC Dream a můžete si jej sami nainstalovat do N810. Určitě by instalace výrazně pomohla otevřenému telefonu Neo FreeRunner.

Sdílet