Hlavní navigace

Jedovatá hádanka o šaškovi a králi

2. 9. 2009 15:30 (aktualizováno) Petr Krčmář

Je tu další hádanka, tentokrát opravdu zajímavá. Jak je možné přežít v naprosto nepříznivých podmínkách, kdy se zdá, že přežít nelze?

Tohle je opravdu moc hezká hádanka, jedna z nejlepších z mé sbírky. Jen málokdo zatím přišel bez pomoci na odpověď. Vlastně zatím jen jeden můj kamarád, který vše vyřešil asi za patnáct sekund. Většina lidí přijde na první půlku odpovědi, s druhou má problém. Zkuste ji vyřešit:

V jednom království žili král a jeho šašek. Vzájemně se nenáviděli až k smrti. Jednoho dne se tedy dohodli, že je čas vše džentlmensky vyřešit a zavraždit se. Protože ale nebyl nikdo z nich bojovník, rozhodli se vzájemně otrávit.

V celém království existovalo přesně dvanáct lahviček s jedy a nacházely se přímo v hradu, čili nebyl problém pomyslný souboj odstartovat. Lahvičky s jedy mají čísla od 1 do 12, čím vyšší číslo, tím vyšší jed. Všechny jedy jsou jedovaté a smrtelné bez rozdílu. Ale vyšší jed působí jako protijed proti slabšímu. Pokud se tedy dvě lahvičky vypijí ve správném pořadí (nižší a pak vyšší), nic se konzumentovi nestane.

Král je rychlejší a ze skladiště s jedy si vezme všechny sudé lahvičky (2,4,6,8,10,12). Za ním přijde šašek a vezme si ostatní. Sejdou se v trůnním sále, každý z nich naplní jeden pohár a podá jej tomu druhému, který jej okamžitě vypije. Následně si každý z nich ještě jednou naplní pohár, tentokrát už pro sebe, a vypije ho (v naději, že se tím zachrání).

Pro šaška je to situace zcela beznadějná, neboť je ve velké nevýhodě. Přesto se ráno král už neprobudil a šaškovi se nic nestalo. Otázka zni: co si vzájemně podali, že se stalo právě toto?

Doplňující poznámky: Oba chtějí především přežít. Pokud přežijí, pak chtějí otrávit toho druhého. Každého jedu je přesně jedna dávka – nelze je dělit a nijak míchat. Stejně tak neexistuje žádný další jed, který by bylo možno použít. Jedy jsou kapaliny bez barvy a zápachu a mají stejnou hustotu jako voda. Z chuti tedy není poznat, co kdo komu podal.

Jak jsem slíbil, přikládám správnou odpověď.

Sdílet