Hlavní navigace

Dropbox v Debianu a Ubuntu

2. 12. 2011 12:41 (aktualizováno) Petr Krčmář

S balíčkem Dropbox jsem měl dlouho různé problémy, ten oficiální je totiž balený špatně. Naštěstí si toho správci balíčků všimli.

Začátkem roku jsem tu psal, jak si upravit balíček Dropbox, aby byl nainstalovatelný do Debianu. Různé problémy se závislostmi bohužel přetrvaly a občas se objevují další.

Nejčastěji je problém s knihovnou libnautilus-extension1, která je v různých verzích distribucí verzovaná různě a navíc teď třeba v Debianu (unstable, testing) už není, protože ji nahradila libnautilus-extension1a z Gnome 3. Balíček Dropbox je tedy buď nenainstalovatelný, nebo vám balíčkovací systém pořád ječí, že je třeba jej odinstalovat i s půlkou desktopu.

Naštěstí si toho před časem všiml vývojář Debianu Raphaël Hertzog a vytvořil správné balíčky pro Debian i Ubuntu. Můžete je bez problémů použít místo těch oficiálních. Přestože jsou verzově trochu pozadu (0.7.0 vs. 0.7.1), vůbec ničemu to nevadí, protože samotný démon je uložen v domovském adresáři uživatele a aktualizuje se sám na pozadí. Tohle je tedy jen jakýsi stahovač samotného Dropboxu.

Instalace v Debianu

V Debianu je to hračka, pokud používáte testing nebo unstable, máte Dropbox v repositářích. Pokud máte stable (Squeeze), budete potřebovat repositář backports. Pozor, ve všech případech musíte mít povolenou sekci non-free. Pro Squeeze si přidejte následující repo:

deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main non-free

A pak už stačí nainstalovat:

# aptitude install nautilus-dropbox

Instalace v Ubuntu

Pokud máte Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot, máte také Dropbox v repositářích multiverse. Opět stačí nainstalovat, stejně jako v Debianu. Pro Lucid, Maverick a Natty si musíte přidat Raphaëlův repositář a pak instalovat:

$ sudo add-apt-repository ppa:hertzog/nautilus-dropbox
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install nautilus-dropbox

Pokud máte v systému repositář z oficiálních stránek Dropboxu, určitě ho odeberte. Protože v něm jsou vyšší verze balíčků, bude vám systém tvrdošíjně nutit zase původní balíky. Jelikož ale chcete ty distribuční, starý repositář vám už stejně k ničemu nebude.

Pokud Dropbox nemáte a chcete se zaregistrovat, budu rád, když použijete tento speciální odkaz. Oběma nám přidá 250 MB místa navíc. Můžete mi tím jednoduše poděkovat za tento návod. Pokud odkaz použít nechcete, jděte přímo na www.dropbox.com.

Sdílet