Hlavní navigace

Názor ke článku CZ.NIC snižuje ceny. Nedalo se nic jiného dělat od Franta - [2] to sice ano, ale ta soutěž je...

  • 29. 12. 2010 11:54

    Franta (neregistrovaný)

    [2] to sice ano, ale ta soutěž je relativně úzce zaměřená – na nízkoúrovňové infrastrukturní věci (což celkem chápu, odpovídá to zaměření NICu, ale kdyby byl záběr soutěže širší, dalo by se tam upotřebit víc peněz).

    [3] hodila by se podpora IPv6 – směrem k poskytovatelům třeba nějaká soutěž, symbolická odměna za rychlé zavedení IPv6 konektivity. Směrem k koncovým uživatelům třeba zase víc tunelů (třeba se spojit se SixXS a udělat PoP v ČR: https://www.sixxs.net/pops/ ), víc osvěty (kniha je sice fajn, ale běžný uživatel si ji stejně nepřečte – co třeba nějaká brožurka pro něj?)

    [4] a to jsou které? Dříve či později to stejně znamená fušovat do řemesla normálním (komerčním i „komunitním“) ISP a nekalou konkurenci (proč by někdo měl mít připojení dotované z prodeje domén a někdo by měl platit plnou cenu?)

    Další možností by bylo třeba vytvoření CA, která by vydávala certifikáty majitelům domén – po registraci domény by člověk automaticky dostal SSL/TLS certifikát – oproti těm samopodepsaným by to pomohlo. Nápadů je spousta…