Hlavní navigace

Čím si vyzkoušet IPv6?

3. 2. 2011 9:53 (aktualizováno) Petr Krčmář

Minulý týden jsem se zabýval rozchozením IPv6 v domácí síti pomocí 6to4. Povedlo se a já jsem hledal způsoby, jak to zkontrolovat pomocí různých webových testů.

Mimochodem o 6to4 si můžete přečíst v našem článku a uchodil jsem si to na WRT routeru, takže mi to teď krásně chodí v celé síti. Abych to prověřil, hledal jsem a našel několik různých testíků. Podělím se s vámi o seznam a krátkou charakteristiku.

Kame.net je asi nejznámější IPv6 test s želvičkou. Pokud se na stránce želvička hýbe, pak jste přišli přes IPv6. Pokud je obrázek statický, máte smůlu a jste tam přes v4.

IPv6 check @ Hart je už trochu šikovnější, umí ukázat vaši IPv6 adresu a zase hýbací obrázek: pejska vrtícího (nebo nevrtícího) ocáskem. Odsud se dá udělat zpětný ping a traceroute pro ověření plné funkčnosti v obou směrech.

IPv6 test je asi to nejlepší, co jsem zatím našel. Ukazuje v6 i v4 adresu, informaci o typu v6 tunelu, autokonfiguraci (dokonce pozná výrobce mého notebooku) a navíc umí šikovný speedtest pro v4 i v6. Můžete tak porovnat výkon obou sítí.

IPv6 Connectivity Test opět jednoduše zobrazuje v6 adresu a gratuluje k úspěchu. Tedy za předpokladu, že vám to funguje.

NIX.cz má na webu v pravém sloupci panáčka se značkou. Mám ho i tady na svém blogu na stejném místě. Pokud ukazuje zelenou, máte IPv6, v opačném případě přicházíte po čtyřce.

IPv6 u Google běží už nějakou dobu. Google ale ví, že v některých sítích je v6 rozbité a tak ho standardním způsobem nabízí jen některým poskytovatelům, kteří se s ním dohodnou a odpřísáhnou, že u nich to funguje. Je to proto, aby se některým uživatelům nestávalo, že se na Google nedostanou. Pokud ale zadáte adresu ve tvaru ipv6.google.com, dostanete se tam taky.

Test-IPv6.com (česká verze) provede sadu testů týkajících se IPv4 i IPv6 a ohodnotí vás body. Kromě jiného se zkouší také funkčnost vaší DNS (třeba jestli je sama připojená na v6) a nebo podpora velkých paketů. Já jsem dostal 9 a 7 z 10.

Samozřejmě to není zdaleka vše, na některé servery už můžete přistupovat přímo přes šestku. Třeba Root i Lupa už to nativně umí. Já jsem tady ale chtěl nabídnout sbírku vyloženě „testovacích stránek“, ne klasických serverů s obsahem. Ty třeba přijdou příště.

Víte o nějakých dalších zajímavých možnostech? Podělte se v diskusi a já je sem rád přidám.

Sdílet