Hlavní navigace

Apple v iPhone blokuje Operu Mini

10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno) Petr Krčmář

Apple iPhone i Opera Mini jsou dva velmi podařené produkty dvou různých firem. Nabízí se proto myšlenka obojí propojit. To by to ovšem nesměl být Apple, který si houževnatě chrání své teritorium.

iPhone se mi docela líbí, jak jsem psal už dříve. Bohužel velmi nepříjemná je jeho uzavřenost a přístup Apple, který diktuje, kdo a co smí pro iPhone naprogramovat a připravit.

Každý rozumný (a šikovný) uživatel proto hned po zakoupení prolomí ochrany přístroje, aby do něj mohl nainstalovat třeba balíčkovací systém Cydia (mimochodem používá APT) a vyhnul se tak diktátorství Apple.

Také mám rád prohlížeč Opera Mini. Používám jej poměrně často a je to podle mě vynikající kousek software: univerzální, rychlý, nenáročný, specializovaný na telefony, prostě vynikající prohlížeč.

iPhone + Opera Mini = odpor Apple

Aplikace, které si uživatel do iPhone instaluje, je možné získávat jedině přes iTunes (pomíjím prolomení ochran) a Apple má tak stoprocentní kontrolu nad tím, kdo a co vyrábí, digitálně podepisuje a umožňuje uživatelům instalovat. Jednou z jeho podmínek je i to, že nikdo nebude vytvářet alternativy programů, které jsou již v iPhone předinstalovány. A právě na to narazila Opera.

Opera nyní vytvořila verzi prohlížeče Opera Mini určenou právě pro iPhone. Firma se však okamžitě setkala s odporem ze strany Apple, který nedovolí program distribuovat k uživatelům. Důvodem je právě to, že Mini konkuruje vestavěnému Safari.

Proč?

Napadají mě dva důvody, proč se Apple konkurenční prohlížeč nelíbí: vyhledávače a operátoři. Apple má smlouvu s Google a Yahoo a do Safari integruje podporu těchto vyhledávačů. Mimochodem úplně stejně to dělá třeba Firefox a spolupráce s Google je pro Mozillu hlavním zdrojem přijmu.

Je jasné, že pokud by se do iPhone dal nainstalovat jiný prohlížeč, firmy Google a Yahoo by zřejmě začaly prskat a Apple by měl velké problémy. Pravděpodobně by mohl přijít o nemalé finance, které mu vyhledávače vyplácejí jako protislužbu.

Druhý důvod je vlastně docela podobný: iPhone je zlatým dolem pro mobilní operátory, kteří dokáží jednoduše uživatelům prodat datové balíčky. iPhone bez neustálého přístupu k internetu je jako ryba bez vody.

Navíc má Apple s operátory podepsanou smlouvu, která mu nese podíl na zisku z těchto datových tarifů. To je pro něj samozřejmě velmi výhodné a nese mu to další měsíční příjmy „bez práce“. Jak známo Opera Mini je datově velmi nenáročná a tady je podle mě onen kámen úrazu.

méně dat = méně peněz pro Apple

Jde tu tedy o jediné: peníze, peníze, peníze. Mrzí mě, že takto zajímavý přístroj, který běží na BSD je zablokován firmou, která jej vyrábí. Svoboda v užívání aplikací tady dostává pěkně na frak. Je zřejmé, že Google Android a podobné snahy, mají skutečně smysl.

Sdílet