Hlavní navigace

Oskarův Weblog @root - Témata označená nálepkou Sítě

  • Jak vypnout IPv6 privacy extensions na novém Androidu

    Pod stromečkem jsem rozbalil nový mobil s Androidem 4.4 Kitkat. Bohužel musím konstatovat, že ani zcela nová verze operačního systému, která v USA pracuje v IPv6-only, pořád kašle na dodržování RFC 4941, se kterým byl Android až do verze 4 konformní: Použití dočasných adres (pro ochranu soukromí) může způsobovat nečekané obtíže s některými aplikacemi. Servery mohou odmítnout spojení od klientů bez reverzního DNS záznamu…
    26. 12. 2013 19:52
  • Podivné chování EURidu s DNSSEC

    Člověk zhýčkaný komfortem české národní domény si často ani nedovede představit, jaké problémy na něj čekají u jiných top level domén. Tento zápisek bude o tom, jak se jedna banální změna nastavení .eu domény protáhla z několika minut na několik dní. Po dlouhou dobu byla doména s anglickou verzi stránky Neběží.cz hostována přímo u registrátora, společnosti Gransy, s. r. o. Bylo to především z toho důvodu, že tehdy to byla jediná možnost, jak u .eu domény u registrátora získat DNSSEC…
    13. 8. 2013 18:21 (aktualizováno)
  • E-mailové služby neběží po šestce

    A je to tady, i velcí poskytovatelé obsahu přestali IPv6 ignorovat a svět pomalu začíná přecházet na Nový Internet. Na afterpárty letošního Installfestu jsme s Petrem Krčmářem přemýšleli, že bychom mohli „udělat něco s IPv6“ u příležitosti jeho světového jeho spuštění. Tak vznikl nápad na server http://www.nebezi.cz, který běží jen na protokolu IPv6.
    15. 7. 2012 19:12 (aktualizováno)
  • Spammeři jsou zase mazanější

    E-mailové schránky českých uživatelů byly v posledních dnech pod útokem cílené kampaně spamů, přesněji tedy spíše scamů. Cílem tentokrát bylo nalákat uživatele na podvodnou službu GSMlocator, nabízející údajné zjištění polohy mobilního telefonu na základě telefonního čísla. Jako u každého scamu podfukář vytvoří u oběti dojem, že je všechno v naprostém pořádku a k získání polohy zbývá poslední drobný krůček – test pro vyloučení robotů. Ten se neprovádí pomocí opisování obrázku, ale posláním SMS.
    2. 8. 2011 22:56
  • Praktické problémy s IPv6, část třetí

    Od napsání předchozích epizod se na poli českého IPv6 udála zásadní událost. Servery společnosti Internet Info, včetně tohoto blogu, jsou přístupné přes IPv6. Že jste si ani nevšimli? Tak to má být. Zřejmě to s těmi problémy kolem IPv6 není tak žhavé… I přesto si dovolím dokončit několik kapitol o problémech s tímto protokolem.
    10. 12. 2010 7:23 (aktualizováno)
  • Praktické problémy s IPv6, část druhá

    Jak jsem minule slíbil, v dnešním díle seriálu se zaměřím na problematiku IPv6 z pohledu správce sítě. Ani oni to nemají s příchodem IPv6 snadné, zvlášť pokud si chtějí v síti zachovat pořádek. Automatická konfigurace Na začátek malá exkurze do historie. V době, kdy vznikal protokol IPv4, se rozměry počítačů neudávaly v jednotkách U, ale v počtu sálů…
    11. 12. 2010 11:05 (aktualizováno)
  • Praktické problémy s IPv6, část první

    Mám dojem, že poslední dobou sílí mediální kampaň proti IPv6. Na Rootovi (zde) a Lupě (1, 2) se objevují články, které se více či méně fundovaně snaží naznačit, že až dojdou IPv4 adresy, nasadíme další a další NATy a Internet bude fungovat jako dřív. A v tuto chvíli přicházím já se svou troškou do mlýna. Tímto příspěvkem bych rád poukázal na konkrétní problémy, se kterými se dřív či později setká každý, kdo se rozhodne IPv6 nasadit.
    18. 10. 2010 8:59 (aktualizováno)
  • Jak vylistovat doménu cz.

    Česká národní top-level doména cz. je světovým leaderem v zabezpečení DNSSEC, aspoň co se týče kvantity zabezpečených zón. I když se praktické důsledky podepisování DNS záznamů zatím spíše nedoceňují, či podceňují, jde o systém, který se může v budoucnu pomoci ve snaze o bezpečnější Internet, a na rozdíl od jiných snah se stejným cílem (například filtrování obsahu) nevyvolává zdaleka takové kontroverze.
    10. 12. 2010 7:22 (aktualizováno)