Hlavní navigace

Telekomunikační "apríl", desáté výročí

1. 4. 2013 15:56 (aktualizováno) brk

Jak jsem tak dnes na zpravodajských webech narážel na spíše trapné aprílové články, tak jsem si vzpomněl na jeden vypečený „vtípek“ v podání Eurotelu, který minimálně znejistil široké masy a vlastně i nachytal tím, že mu málo kdo věřil, i když to byla nakonec pravda. Největším pochybovačům to tenkrát trvalo i několik dnů. Dnes je tomu přesně deset let a tak jsem si nemohl odpustit trošku nostalgicky zavzpomínat.

Píše se rok 2003 a většina z nás, tedy spíš většina z nás šťastlivců, kteří si už našli cestu na internet, se připojuje přes vytáčené připojení klasickým modemem s maximální teoretickou rychlostí 56kb/s. Za telefon se tenkrát platilo 299 Kč měsíčně a připojení k internetu stálo v ideálním případě 54Kč/h ve špičce a 18Kč/h mimo špičku. V ideálním případě proto, že prvních pár minut připojení bylo dražších a když připojení spadlo, tak ideální stav byl ta tam. Koncem roku 2002 do hry začal vstupovat ještě tarif Internet Plus, který do hry zaváděl volné minuty v paušálu a o něco málo levnější sazby, ale kolem toho se strhla značná nevole od firem přepracovávající velkoobchodní nabídku Českého telecomu. Tarify byly extrémně nepřehledné a i když jsem se opravdu hodně omezoval a na internetu trávil cca hodinu denně po večerech, tak na vyúčtování to dělalo takových 7–8 stovek měsíčně.

Jako vysněný sen působilo ADSL. Žádné minutové sazby a ďábelská rychlost 192/64 kb/s. To vše za pouhých 1416,50 Kč s DPH. Parametry sice super, ale za cenu značně nereálnou pro běžnou domácnost. Vlastně jsem znal osobně jen jednoho člověka, který si to pořídil domů.

Je 1.4.2003 a do hry vstupuje Eurotel, který za symbolickou tisícovku, tedy přesněji 1050 Kč s DPH spouští neomezené připojení skrze technologii GPRS. Dnes každý akorát nadává, když je nucen GPRS použít, ale v té době to byla díky ostatním nabídkám na trhu doslova bomba. Pro široké masy to sice nebylo, ale k dial-upu to byla velmi zajímavá alternativa. Teoretických 48kb/s vs 56kb/s, zanedbatelné. Nepřetržitě online vs. chvilku večer on-line se stopkami v ruce za nepatrně nižší cenu – propastný rozdíl.

Dnes už mají všichni operátoři majitele v cizině a bohužel si jdou spíš na ruku, než po krku. Když už náhodou někdo zlevní o pár halířů, tak konkurence se docela snadno a rychle přizpůsobí. Tenhle datový paušál byl ovšem taková bomba, která konkurenčnímu T-Mobilu doslova vyrazila dech a na plnohodnotnou reakci se zmohl až za déle než půl roku. Do té doby to byly jen šaškárny typu 50MB za 7 stovek a podobně. Oskaru/Vodafone, už ani nevím, jak si tenkrát říkal, to trvalo ještě déle.

Podobně v minulosti zapůsobilo i CDMA a Eurotel tenkrát sbíral body. Bohužel s rostoucím počtem zákazníku šly dolů rychlosti, což se dotklo zejména CDMA, které bylo nabízeno jako přímá konkurence ADSL a způsobilo to ve finále značné rozhořčení mezi uživateli, ale to už je jiný příběh … .

Sdílet