Hlavní navigace

autorskovydavatelský paradox

19. 11. 2011 15:41 brk

Tak jsem svých „poobědových dvacet“ trávil pasivní konzumaci obsahu z YouTube, až jsem se přes související odkazy doklikal k Lucce Vondráčkové.  Pouštěl jsem si od ní postupně různé klipy, až jsem došel k písni Byla to láska, kterou nazpívala společně s Michalem Davidem.  Zde jsem se však už místo videoklipu dočkal hlášky „Video obsahuje obsah partnera SME, který ho ve vaší zemi zablokoval na základě autorských práv.“

První, co mi proletělo hlavou, bylo, co má Severomoravská energetika společného s Luckou Vondráčkovou, ale to byla samozřejmě kravina. Za oním SME se pravděpodobně schovává Sony Music Entertainment. Nebylo by to první ani poslední zablokované video, ale tohle mi přeci jen připadalo trošku jiné.

Video bylo zveřejněné uživatelem lucievondrackova. Mezi vyplněnými údaji v profilu je i web uživatele http://www.luckav.cz. Na dané doméně však běží pouze přesměrování na http://fanklub.lucievondrackova.cz a na http://lucievondrackova.cz už běží oficiální web zpěvačky. To samo o sobě ještě nic neznamená. Nějaký aktivní fanoušek mohl zaregistrovat dané id a jako web vyplnit starou adresu fanklubu. Zajímavější to začíná být ve chvíli, kdy se člověk na jejím oficiálním webu podívá do sekce videoklipů. Všechny se odkazují na YouTube kanál lucievondrackova, takže nějaká vazba tam bude. Cele to na mně působí podobně jako web Tři sester, který také kdysi začínal jako fanouškovský a postupně se transformoval na oficiální.

Daný videoklip na YouTube samozřejmě je, ale v kanálu MichalDavidVEVO. VEVO je poskytoval prémiového obsahu, který má mimo jiné smlouvu s Sony Music Entertainment, mezi jehož interprety Michal David nechybí. Naopak na CD Lucky Vondráčkové je jako vydavatel uveden Tommü Records.

Je mi jasné, že je to všechno bude právně správně, ale přijde mi zvrácené, když uvážím, že na YouTube daný klip s posvěcením Sony Music Entertainment stejně je a Michal David ho má na svém webu taky zdarma vystaven. Celé mi to připadá jako zájem OSA o Ladovskou zimu Jarka Nohavici. Od 4:10 na vloženém videu.

Sdílet