Hlavní navigace

Sputnik - porovnejte si kvalitu implementací JavaScriptu v prohlížečích

12. 11. 2009 0:21 (aktualizováno) Martin Hassman

Google před časem zveřejnil projekt Sputnik sestávající z více jak 5000 testů zaměřených na standard ECMA-262 (což je ECMAScript alias JavaScript).

Testy si nyní můžete spustit přímo ve vašich prohlížečích. Průběh trvá několik minut. Autor webové verze Juriy Zaytsev zveřejnil srovnávací graf, který můžete vidět níže (menší čisla = menší počet chyb = lepší implementace vzhledem ke standardu). Při namátkovém testování jsem viděl o něco menší čísla než ta v grafu, ale více méně odpovídala, tak předpokládám, že i zbytek grafu bude:

O pořadí v grafu

Jako první je Opera (9.64!!!) těsně následovaná Firefoxem a Chrome, o něco dále je Safari a následně s větším odstupem IE.

Všimněte si, že rozdíly mezi jednotlivými verzemi IE jsou minimální – je vidět, že zatímco renderovací jádro bylo v IE8 přepsáno, tak JS engine zůstal stejný. Zároveň můžete vidět, jak velký pokrok za poslední roky udělalo Safari (možná ještě pamatujete, že jeho starší verze měly s JavaScriptem docela problém). Překvapivý je ovšem velký propad Opery 10 (je na tom dokonce hůř než IE!!!), zatímco Opera 9.64 je nejlepší v řadě. Tomu nějak nerozumím. Opera sice pracuje na novém JS engine s názvem Carakan (který má být poměrně slušně rychlý) – ten má ale podle všeho přijít až po verzi Opera 10. Opera 10 měla pokud si pamatuji obsahovat stejný engine jako Opera 9.x, možná jen s nějakými vylepšeními (v relase notes je zmiňován nový engine na regulární výrazy, ale že by mohl za tak velký rozdíl, to se mi nezdá). Jsem proto z toho rozdílu zmaten a budu moc rád za nějaké vysvětlení.

Více se o celé testu dozvíte z článku Sputniktests web runner, ze kterého jsem převzal i graf výše.

Sdílet