Hlavní navigace

Opera je třetím nejpoužívanějším prohlížečem v ČR. Jenže jak dlouho?

6. 3. 2010 10:46 (aktualizováno) Martin Hassman

Kdo se v posledních letech zabýval podílem prohlížečů v ČR, napočítal jako první Internet Explorer, druhý Firefox a třetí Operu. Svatá trojice prohlížečů v ČR.

Pořadím dalších prohlížečů si už je málokdo jistý. Jednak se jejich pořadí občas mění a navíc mají tak malé podíly, že se přímo nabízí je ignorovat.

Pokud se ovšem podíváme na následující graf, je zřejmé, že svatá trojice prohlížečů v této podobě nevydrží příliš dlouho. Posuďte sami (červená křivka patří Opeře, žlutá Chromu):

Zdroj: Rankings.cz

Chrome povyšuje nečekanou rychlostí

Na vývoji Chromu mě zaujal jeden – zdánlivě nepodstatný – fakt. Rychlost výměny verzí prohlížečů. Následující graf ukazuje výměnu řady Chrome 3.x a Chrome 4.x. Všimněte si, že k výměně stačily pouhé tři týdny.

Zdroj: Rankings.cz

Nepamatuju si, že bych tak rychlou výměnu zahlédl u některého jiného prohlížeče. Bude zajímavé sledovat, zda se bude podobná rychlost opakovat i u dalších verzí. Můžeme dokonce přemýšlet, do jaké míry aktualizace potvrdili uživatelé, a do jaké míry jim byly instalovány bez jejich vědomí (a zdá se mi, že k tomu v některých případech skutečně dochází), ale o tom zas jindy.

Závěr:

  1. Chrome je prohlížeč, který dnes můžeme ignorovat, ale v delším horizontu s ním musíme počítat.
  2. Být výrobcem prohlížečů, snažím se Chrome dobře sledovat a učit se od něj. Je totiž co.

Související:

Sdílet