Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou Komentáře

  • Přinese Storify revoluci v publikování?

    Možná je to náhoda, ale za poslední měsíc jsem začal používat dvě publikační služby, které mě hned od začátku nadchly. U té první jsem konečně objevil způsob psaní textů, který mi vyhovuje. Zmíním se o ní určitě někdy příště, takže vydržte. Zatím jen napovím, že svých výhod dosahuje odstraněním 99 % toho, co všechny ostatní služby a blogy a editory obsahují. Dokonalost sama!
    28. 9. 2010 23:37 (aktualizováno)
  • Umí tohle i váš prezentační systém? Aneb jak jsem zkoušel Prezi

    Nedávno jsem vyzkoušel poněkud netradiční systém na tvorbu prezentací – Prezi. Je možné, že se bude hodit i vám. Zde jsou moje zkušenosti. Budu Prezi hodnotit hlavně z pohledu tvůrců prezentací, nikoliv z pohledu jejich „konzumentů“. Pro tvůrce je totiž Prezi poměrně jasná výhra. Nevím jak vy, ale já nikdy netvořím prezentace s jasnou představou v hlavě. Vím samozřejmě, o čem chci mluvit, k tomu mám pár připravených poznámek, které mají zaznít a zhruba tuším závěr.
    7. 10. 2010 17:49 (aktualizováno)
  • Věčný paradox nedorozumění autora a čtenáře

    Určitě to znáte. Jsou dva. Jednomu říkáme autor, tomu druhému čtenář. Oba mají před sebou stejný text, ale nemůžou se shodnout. A ani jeden z nich neví proč. Popíšu zde modelovou situaci nedorozumění na Internetu, resp. při psané komunikaci obecně. Určitě jste ji už zažili, ať jako nestranní pozorovatelé nebo jako přímí aktéři.
    22. 3. 2010 10:49
  • Co přinese IE9? Možná víc, než bychom čekali

    Microsoft právě představil první vývojářskou preview verzi Internet Exploreru 9. Očekávání nebyla malá, ale s jistotou se nevědělo nic. Čekání za to stálo. Nejedna zpráva, která se v kuloárech šuškala, se nakonec potvrdila. Pokud si chcete IE9 vyzkoušet, můžete jej rovnou stáhnout. Já to udělám až zítra, protože IE9 vyžaduje minimálně Windows Vista SP2 a to u sebe nemám. Následující text je tedy rozbor toho, co bylo představeno, prvních reakcí a objevů.
  • Dejte pozor na nebezpečný Internet Explorer! (aktualizováno)

    V souvislosti s nedávnými politickými událostmi zveřejnila německá a francouzská vláda varování před používáním Internet Exploreru. To by nebylo samo o sobě tak zajímavé – vlády občas varují před kde čím. Dnes je to Internet Explorer, zítra to může být ptačí chřipka. Zajímavé ovšem je, že minimálně v Německu to vyvolalo skutečnou odezvu. Jak lidé z Mozilly ukazují, počet Firefoxů stažených z Německa vrostl během víkendu zcela nepředstavitelně…
  • Dobrý software nemůže být Free Software

    Na začátku tohoto kuriózního příběhu stojí Douglas Crockford (známý např. návrhem JSON), který kdysi pod vlivem tehdejších politických událostí do svého programu připsal k MIT licenci doložku „The Software shall be used for Good, not Evil“ (příklad). Tuto doložku začal používat i v jiných programech a dostala se i do nástrojů dalších autorů, kteří na nich stavěli.
    20. 12. 2009 16:01 (aktualizováno)
  • EOLAS zase straší patenty. Žaloval už Apple, Adobe, Sun... Prý mu patří i AJAX

    Dobře, když o tom česká média mlčí, dovolím si aspoň malou zmínku zde. Na několik let starou kauzu EOLAS si možná ještě vzpomenete. Tenkrát tvrdili, že mezi jejich intelektuální vlastnictví patří myšlenka pluginů webových prohlížečů a chtěli na tom vydělat slušné peníze. Později se ukázalo, že k prvnímu použití „pluginů“ de facto došlo již dříve v prohlížeči ViolaWWW, a spor se táhl a táhl.
    12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno)
  • Star Wars Uncut aneb jak se točí film po vzoru open source

    Představte si, že by se několik set fanoušků Hvězdných válek rozhodlo natočit remake dílu A New Hope po vzoru open source. Jeden fanda to sám nedokáže, ale pokud se film rozdělí na krátké scény, každou si vezme na starost někdo jiný a výsledek se spojí dohromady… Přesně to je cílem projektu Star Wars Uncut, který rozdělil film na 473 patnáctivteřinových scén (najdete je seřazené scénu po scéně na titulní stránce projektu).
    31. 12. 2009 17:56 (aktualizováno)
  • Rozdíl v zpětné vazbě mezi publikováním na webu a ústním podáním

    Každý jste to někdy zažil. Jste v hloučku známých, odvyprávíte vtip a všichni se smějí. Tedy ne úplně všichni. Jitka se na vás zamračeně dívá, protože vtip nepochopila. Možná jí nějak nesedl, možná je Jitka prostě trochu pomalejší – to nevíte. (Tedy víte, že Jitka je blondýna, ale nenecháte se tím svést k té druhé variantě.)
    6. 2. 2009 23:02 (aktualizováno)
  • Za komentář u soudu

    Můžete být za váš komentář pod svým blogem předvoláni k soudu? Ano, můžete. A můžete ten soudní spor prohrát? Ano, můžete.
    19. 1. 2009 16:07