Hlavní navigace

Martin Hassman: nejen o prohlížečích - Témata označená nálepkou knihy

  • Tvůrčí psaní pro každého 3

    O předchozích dílech Tvůrčího psaní Markéty Dočekalové jsem se tu už kdysi zmiňoval. Oba dva díly se líbily, tak jsem se začetl i do třetího. Třetí díl se z celkové série poněkud vymyká. Soustředí se na specifickou formu psaní – psaní scénářů pro televizi. Oproti předchozím dílům se prakticky nevěnuje psaní jako takovému, ale problematice, kterou psaní pro televizi přináší počínaje složením typické televizní redakce a konče autorským zákoníkem.
    12. 10. 2011 0:51
  • Prezentace a zen (recenze)

    Překlad knihy Garra Reynoldse češtiny mne zaujal. Už jen proto, že v češtině toho o prezentacích moc nenajdeme a já se o tuhle oblast tak trochu zajímám. Podotýkám, že název knihy není žádný laciný trik, najdeme v ní totiž něco o prezentacích i o zenu. Kniha je nejen pozastavením se na tím, proč je většina dnešních prezentací zcela špatně (s čímž se ztotožňuji), ale také ukázkou cesty, jak je dělat lépe. Jedná se o svěží čtení plné ukázek a inspirace.
    9. 5. 2010 11:12 (aktualizováno)
  • Umíte najít dobré knihy k tématu? A zkusili jste možnosti Amazonu?

    Jsem knižní fanda a dokážu trávit čas procházením knihkupectví, e-shopů a hledáním knižních skvostů. Nedávno jsem objevil netradiční způsob, jak prostřednictvím Amazonu najít zajímavé knihy k tématu. Není třeba si nic objednávat, stačí na Amazonu mít účet. Amazon si totiž trochu hraje i na sociální síť. Jakmile jsem si vytvořil profil, mohl jsem přidávat přátele, vytvářet seznamy, udržovat kalendář akcí atd.
    16. 2. 2010 11:30 (aktualizováno)
  • Ray Bradbury: Zen a umění psát (recenze)

    Pokud chcete umět dobře psát, čekají vás roky dřiny. Tato kniha vám může být pomocnou rukou. Napsal ji mistr pera Ray Bradbury (Marťanská kronika, Pampeliškové víno) a jmenuje se Zen in the Art of Writing. Vyšla i v češtině pod názvem Zen a umění psát; tato recenze se týká anglického originálu. Jedná se o sbírku esejí z autorova profesního vývoje. Popisuje Bradburyho zkušenosti z doby, kdy se sám učil psát, a hledal svůj styl…
    8. 5. 2010 21:50 (aktualizováno)
  • Má malá knižní bilance roku 2009

    Nový rok bývá ve znamení bilancí. Pojďme na malou bilanci knih, které jsem loni přečetl, a které vám (víceméně) mohu doporučit. Nezahrnuji knihy, které čtu v elektronické podobě, a jsem přesvědčen, že na několik knih si prostě nemůžu vzpomenout. Klikněte pro plnou velikost. Planeta Google je téměř povinná kniha pro všechny, kdo se zabývají Googlem, už jen protože komentuje jeho vývoj v posledních letech v míře, kterou jsem nikde jinde nenašel – má recenze.
    28. 1. 2010 20:59 (aktualizováno)
  • RECENZE: Začínáme s JavaScriptem aneb ta nejvíc cool učebnice JS

    Knihu Začínáme s JavaScriptem v loňském roce vydal Zoner Press. Než vysvětlím, proč označuji tuto knihu tou „nejvíc cool“ učebnicí JavaScriptu v češtině, pojďme se podívat, o čem kniha je. Jedná se o překlad Simply JavaScript (SitePoint, 2007), jejímiž autory jsou Kevin Yank a Cameron Adams. Oba mají za sebou již několik napsaných knih, navíc první z nich je technickým ředitelem SitePointu a na scéně webových vývojářů poměrně známá osoba.
    6. 1. 2010 11:26 (aktualizováno)
  • Arthur Dent vstává z mrtvých aneb recenze nového dílu Stopařova průvodce

    Představte si, že jste literární postava, kterou životem provází samá trápení. Když vás autor nechá zemřít, oddychnete si: „KONEČNĚ!“  Ovšem za pár let vás jiný autor oživí a tahá do nových trablů. Uznejte, NENAŠTVALO by vás to!? O kom je řeč? Jmenuje se Arthur Dent a byl oživen na planetě Zemi jen několik minut před jejím zničením.
    26. 12. 2009 20:29 (aktualizováno)
  • PHP a XML: recenze nové knihy Jiřího Koska

    Jiří Kosek napsal po delší odmlce (9 let) další knihu. Jmenuje se PHP a XML, nepřímo navazuje na jeho původní knihu o PHP a zaměřuje se na práci s XML. Autor se XML věnuje již od jeho vzniku (pozn.: celou knihu napsal ve formátu XML – DocBook) a patří mezi naše přední odborníky na XML. To samo o sobě jeho knize dává jakousi auru („Když to tak napsal Jiří Kosek, musí to být pravda.“) a recenzentovi povinnost knihu měřit přísným metrem.
    12. 11. 2009 0:22 (aktualizováno)
  • Recenze knihy Planeta Google

    Planeta Google s podtitulem „O troufalém plánu jedné firmy organizovat všechno, co známe“ je relativně čerstvý překlad od Computer Pressu. Randall Stross napsal originál v roce 2008. Computer Pressu se povedl relativně rychlý překlad a jedná se tak o nejaktuálnější knihu o Googlu v češtině. Probírá poměrně velké spektrum témat…
    25. 12. 2009 19:40 (aktualizováno)
  • Shakespearovo tajemství

    Jen málokdy se mi poštěstí v knihkupectví narazit na neznámý titul, který mě pak dokonale nadchne. The Shakespeare Secret od americké autorky Jennifer  Lee Carrel je právě takovým příkladem. Knihu jsem koupil na základě jejího názvu, protože se považuji za Shakespearova fanouška. Upozornění na předsádce celé knize dodává jisté magičnosti: „Plot twists worthy of The Da Vinci Code“…
    15. 10. 2010 21:39 (aktualizováno)