Hlavní navigace

Názor ke článku K čemu jsou v CSS potřeba vendor prefixy od Marek Soldát - > Kolik webdesignerů se jen kvůli tomu z...

  • 10. 9. 2008 21:20

    Marek Soldát (neregistrovaný)

    > Kolik webdesignerů se jen kvůli tomu z žalu opilo.
    :-D Pár takových znám a osobně už jsem kvůli tomu pomalu bral prášky na uklidnění.

    Tenhle článek je určitě přínosný, nicméně poodhaluje jednu věc, kterou si protiřečí s prvním odstavcem. Třeba takový -wap-input-format (a podobných je víc) je vlastnost, která zvýší použitelnost celé webové aplikace (a kdo surfoval někdy po internetu přes mobil mi potvrdí, že konkrétně tohle ušetří hodně práce).

    Já jsem však zásadním odpůrcem vytváření různých (prakticky téměř galvanicky oddělených) aplikací pro různá zařízení. Navíc v době, kdy se rozdíl mezi PC a mobilem pomalu smazává... Nechápu, proč třeba uvedenou vlastnost -wap-input-format nestandardizovali do normálního CSS pro všechny prohlížeče (možná že ano, CSS3 jsem ještě nečetl, stejně to ale ještě nikdo pořádně neimplementoval). Vždyť teďka se to samé řeší pro PC javascriptem.

    Obecně bych řekl, že lidé zodpovědní za vývoj webových standardů a i samotných prohlížečů uvažují moc v současnosti a minulosti a nemyslí na budoucnost. A právě vývojáři webových aplikací se snaží tento "dluh informační společnosti" kompenzovat (jedním z těchto důsledků je právě používání zmíněných vendor-prefix vlastností).