Hlavní navigace

Google mapy v mobilu i s mojí polohou

8. 7. 2008 10:31 (aktualizováno) Martin Hassman

Dostal jsem na krátkou dobu zapůjčen telefon se Symbianem, a když už mám v ruce přístroj, který není zcela obstarožní, pustil jsem se do testování, proto se teď v blogu objeví i pár mobilních příspěvků.

Mapy v mobilu

Nedávno jsem si stěžoval, že v Opeře Mini nezobrazím rozumné mapy. To stále platí, a ačkoliv se někteří (např. wap.mapy.cz) snaží, aby tomu bylo jinak, stav je zatím stále zoufalý.

Naštěstí jsem objevil Google Maps do mobilu. Nikoliv webovou aplikaci (ta nás na mobilu nepotěší ani od Googlu), ale klasickou telefonní. Je dostupná na adrese www.google.com/gmm a funguje v řadě přístrojů. Mapu můžeme plynule posouvat, zvětšovat, přepínat mezi klasickou mapou a ortofotomapou. Pokud má váš telefon pouze GPRS/EDGE, tak si při načítání vždy chvilku počkáte, ale není to tak zlé.

Já od středy na Google Maps koukám pomocí Nokia 6120 classic s 3G připojením a to je teprve fofr. Mapy se vám načítají před očima, žádné čekání – prostě krása. (Opravdu moc nerad budu příští týden ten přístroj vracet.)

Řekni Google, kdepak to jsem

Neocenitelnou funkcí mobilních Google Maps je My Location. Zabloudili jste? Nevíte kde jste? Nebojte, zapnete si My Location a Google Mapy vám ukážkou, kde právě stojíte. Že nemáte GPS? Nevadí, stejně si vás najdou. Možná ne tak přesně, ale najdou.

Pokud jsem dobře pochopil, tak to funguje na principu známých poloh BTS. Google Mapy si zjistí, na jakou jste právě připojeni BTSku, najde si její pozici (nejsem si jist, zda tu o sobě hlásí přímo BTSka nebo se mapy na základě názvu BTS dotáží databáze BTS-poloh přímo v Googlu) a už zná vaši pozici. Sice s odchylkou až několika stovek metrů, ale zná.

Je příjemné zapnout mapy a nemuset pracně zadávat, kde právě jsem. Zapnu My Location a už se vidím.

Pár postřehů

  • Když Google Maps zapnu, My Location hned nefungují. Musím trochu popojít, než se mi pozice ukáže (vzdálenost záleží na místě, někde je to 20, jinde možná i 100 metrů). Že by čekaly na zachycení signálu od více BTS?
  • Nepřesnost určení polohy hodně závisí na hustotě BTS v okolí. Když jsem scházel Václavské náměstí od Muzea k Jindřišské ulici, tečka blikala poměrně přesně (odchylka možná tak 50 metrů), jen čas od času se náhle přesunula do Riegrových sadů, aby se po ujití pár metrů opět vrátila na Václavské náměstí. Jakoby zde o signál bojovala jedna BTS se špatně určenou polohou s těmi správnými. Naopak při mé páteční návštěvě Plzně ukazovala tečka pořád někam jinam, sice v rozmezí několika set metrů, ale už to nebylo tam, kde jsem přesně stál.
  • Pokud jedete neznámou trasu (např. já autobusem z Prahy do Plzně), je příjemně mít v kapse zapnuté mapy a čas od času se kouknout, kde právě jste.
  • Zvláštní je, že My Location nefunguje na řadě starších Nokií (moje služební Nokia 3109 classic ji třeba nezvládne), a zajímalo by mne proč. Google Maps normálně běží, ale My Location nikoliv. Že by tyhle přístroje nedokázaly správně přečíst název nebo polohu právě připojené BTSky? Nějaké chybějící API? Netuší někdo?

[youtube v6gqipmbcok]

A teď hurá na srovnání Opery Mini a S60. Konečně zajímavá implementace JavaScriptu přímo na mobilu, no to bude hukot!

Související

Sdílet