Hlavní navigace

Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin

6. 10. 2009 7:33 (aktualizováno) Martin Hassman

Google právě přišel s kuriozitkou nazvanou Google Chrome Frame. O co jde? Po jejím nainstalování vám v systému stále zůstane prohlížeč Internet Explorer, ovšem bude schopen používat jádro z Google Chrome (tedy WebKit). Ostatně od toho je odvozen název pluginu Chrome Frame, čili frame, který uvnitř využívá Chrome.

Uživatelé tak budou stále používat prohlížeč, na který jsou zvyklí, ovšem jádro bude jiné. Změny z pohledu uživatele nejsou velké a je tu šance, že si jich nevšimne.

[youtube sjW0Bchdj-w]

Jak to funguje?

Po instalaci pluginu Chrome Frame se IE chová stejně jako před tím. Beze změny. Staré intranetové stránky optimalizované pro IE tedy i nadále fungují. Jediné, co se přidá, je klíčové slovo „chromeframe“, které se objeví v UA-stringu.

Ke změně ale dojde při návštěvě stránky obsahující:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">

Toto značení jistě znáte, pokud se zabýváte přepínáním zobrazovacích módů v IE8. V takovém případě bude k zobrazení použit WebKit z Google Chrome. Pokud tedy stránka používá něco, co IE nemá (některé novinky z HTML5, rychlý JavaScript atd.), může si její autor přepnutí vynutit.

V nouzovém případě může přepnutí vynutit i administrátor koncového počítače pomocí zápisu vybraných URL do registru – viz Google Frame Developer's Guide. Google ovšem tento způsob nedoporučuje.

K čemu se Google Frame hodí?

Jak jste již nejspíš pochopili, Google Frame není všespasitelný. Uživatelé budou nadále používat IE s jeho původním jádrem. Google Frame se ale dobře hodí, např. pokud potřebujete u vás ve firmě zprovoznit novou aplikaci, ve které používáte některé standardizační novinky (ať už se jedná o HTML5, CSS3 nebo něco jiného). V takovém případě postačí uživatelům nainstalovat Google Frame, do vaší aplikace nastavit příslušnou hlavičku a máte vystaráno. Uživatelům bude fungovat jak vaše nová aplikace, tak i všechny stránky, které dosud používali. Jistě vás napadnou i další případy využití.

Kde má Chrome Frame slabá místa?

Psal jsem, že uživatel si změny jádra prohlížeče nemusí všimnout, ale může. Jak je to možné? Obecně všechny záměny jader prohlížečů, co jsem zatím kdy viděl, trpěly problémem kontextového menu. Chrome Frame není výjimkou. Pokud je uživatel zvyklý používat při ovládání kontextové menu (menu, které se objeví při stisknutí pravého myšítka), patrně nebude spokojen.

Na stránkách, které budou používat Google Frame, bude kontextové menu vycházet z Google Chrome a nebude obsahovat IE specifické věci, jako jsou např. akcelerátory. Podobně to platí pro veškeré interaktivní ovládání, ať už se jedná o výstrižky (web slices), zobrazování alt popisků atd.

Nejsem si jistý, jak se bude chovat Private Browsing. Příliš nevěřím tomu, že bude správně fungovat, ale kdo ví.

Poslední poznámka je trochu pedantská. Nelíbí se mi označení chrome=1 použité k přepnutí jádra. Je to nekonzistentní rozšíření toho, co Microsoft zavedl. Na pravé straně nemá být logická jednička, ale číslo verze – v případě Chrome Frame tedy čtyřka. Pokud se X-UA-Compatible neujme, bude to jedno, ale kdyby se X-UA-Compatible nedejbože snad někdy ujal i u dalších prohlížečů, vnese to zbytečný chaos. (Ano takovýmito zdánlivými drobnosti vznikají dlouhodobé nekonzistence Webu, které po letech už nikdo nedokáže vyřešit.)

Co bude dál?

Ač to nemusí být na první pohled jasné, Google Chrome Frame je víceméně klasická instalace prohlížeče Google Chrome, která navíc obsahuje onen plugin Chrome Frame. Nedivil bych se, kdyby se do budoucna stal součástí každé instalace Google Chrome. A ani bych se nedivil, kdyby totéž udělaly i další prohlížeče.

Bude mít Chrome Frame nějaký význam?

Minimální. Pro pár vývojářů bude samozřejmě neocenitelnou spásou a možná jejich posledním argumentem k přesvědčení nadřízených/managerů/odběratelů pro použití moderních webových technologií v jejich aplikaci. Obzvláště spolu s tím, že Google připravil skript, který uživatelům IE automaticky instalaci Chrome Frame nabídne. Ale to budou ojedinělé případy. Na celkovou bilanci mezi prohlížeči bude mít zanedbatelný podíl.

To je vše a pokud vás Chrome Frame zaujal, můžete ho rovnou vyzkoušet.

Autora tohoto blogu najdete na LinkedIn, FacebookuTwitteru. Je také autorem jediného českého blogu o vývoji (X)HTML.

Sdílet