Hlavní navigace

BBC nasadilo a opět odstranilo mikroformáty

9. 7. 2008 19:54 (aktualizováno) Martin Hassman

Na webu BBC se na jaře objevily mikroformáty. A nejen to, vývojáři BBC otevřeli veřejnou diskusi o jejich použití a možných problémech. Diskuse se časem přenesla i do oficiální mailové skupiny microformats-discuss (pro zájemce příslušné vlákno). Jaké překvapení, když BBC předevčírem oznámilo, že mikroformáty opět odstraňuje (resp. odstraňuje jen jeden z nich, viz dále).

Co jsou mikroformáty? Pokud to nevíte, podívejte se na microformats.cz nebo si přečtěte článek o mikroformátech, který jsem napsal loni na Lupu.

Vývoj mikroformátů se zájmem sleduji, protože vnáší do vývoje Webu nový zajímavý rozměr. S nadnesem lze říct, že každé ráno vstávám s mantrou: „UŽ-ABY-TU-BYLY“ a rychle kontroluji, zda „tu už náhodou nejsou“. (Ne ještě tady nejsou – ráno jsem se díval.)

Přestože dopad mikroformátů by byl veskrze pozitivní, obsahují několik sporných bodů, nad nimiž se již nějaký čas vede diskuse. Hlavní problémy jsou shrnuty v článku hAccessibility na webu The Web Standards Project.

Ukažme si na problém

Typický problém se týká vkládání datumu do stránky (nedávno o tom psal Aleš Roubíček), které může vypadat takto:

<abbr title="2008-06-25T14:00:00+02:00" class="dtstart">dnes ve 14:00</abbr>

Připomínám, že mikroformáty slouží k zápisu strojově čitelných informací. A to přesně dělá příklad výše. Informaci „dnes ve 14:00“ každý z vás jistě rozumí (byť bychom se mohli hádat, zda dnes je dnes jen dnes a zda zítra nebude dnes znamenat včera).

Ovšem stroji, resp. programy, je nečitelná, resp. nesnadno čitelná. Časový údaj mohu vyjádřit mnoha způsoby, např.  „dneska  odpoledne ve dvě“, „přesně za 3 hoďky“, „ve stejný čas jako posledně“ a ačkoliv jsou všechny v kontextu zcela přesné a říkají totéž, je nemožné napsat univerzální program k jejich dešifrování.

Mikroformáty proto přidávají strojově čitelnou podobu informace v atributu title (označení dtstart je zkratka „date start“ a říká, že se jedná o začátek, ale pro naši diskusi to není důležité). Tato informace je jednoznačná, takže obsahuje nejen datum, aby bylo jasné, zda dnes je opravdu dnes, ale i časovou zónu, takže dva počítače na opačných stranách Země porozumí času oba správně.

A zatímco stroje se radují, někteří kritikové pláčou, protože se jedná nejen o zneužití původního významu značky abbr, ale o atributu title jako takového. Ten původně sloužil pro informace člověku, nikoliv strojům. Takže např. hlasové čtečky budou číst tento zápis doslova, což nevidomé uživatele internetu jistě nepotěší.

Jak z toho ven?

Problém je filosofický a řešení je dvojí. Můžeme dát za pravdu strojům (resp. komunitě okolo mikroformátů) a použít jejich řešení, ostatně upravit hlasové čtečky, aby s datem v atributu title dokázali správně pracovat nebude žádný problém a nevidomí na tom nakonec jen vydělají (jak lépe v hlasové čtečce interpretovat třeba takové dnes). Nebo můžeme požadovat, aby si mikroformáty k zápisu stejné informaci našly nějakou míň sexy syntaxi a „neprznily“ nám to HTML.

Striktní zastánci přístupnosti trvají na změně syntaxe, komunitě mikroformátů se stávající řešení líbí.

To není výjimka, diskuse (často ostré) se vedou okolo většiny webových standardů a jsou součástí jejich zracího procesu (kolik jen diskusí se vede okolo HTML5) . Problém je, že diskuse okolo přístupnosti mikroformátů zatím zamrzla na mrtvém bodě (rozuměj každý opakuje svou a nic se nikam nehýbe).

Přiznávám, že je mi šumafuk, ať to bude tak nebo tak, jen ať už se konečně dohodnou. 

BBC zasahuje

A do těchto neklidných vod přišlo BBC, které po zkušenostech s nasazením mikroformátů došlo k závěru, že syntaxe s abbr a title skutečně vede k horší přístupnosti stránek (jak by taky ne, když na to ještě žádná hlasová čtečka nezareagovala). BBC se rozhodlo ze svého webu odstranit mikroformáty, které zmíněnou syntaxi používají.

Prakticky tak odstranili mikroformát hCalendar (pro BBC byl užitečný pro označení termínu vysílaných pořadů), naopak jiné mikroformáty např. hCard, který abbr nepoužívá, ponechávají.

BBC navíc upozornilo, že se začíná zajímat o RDFa, což je pro mikroformáty konkurenční standard.

Aféra je na světě

Rychle tak vzniklo téma dne. O odstranění mikroformátů z BBC se objevují nové a nové články:

Možná, že podobná aféra byla zapotřebí pro rozčeření stojatých vod. Komunita okolo mikroformátů se snaží přijít s odpovědí (viz vlákna v microformats-discuss a microformats-dev). A měli by si kluci pospíšit.

Mikroformáty získávají na popularitě (viz Mikroformáty v hledání Yahoo) a čím dřív se obě strany dohodnou, čím dříve padnou poslední důvody proti nasazování mikroformátů, tím lépe. Třeba jednoho dne vstanu a konečně budu moci říct: „UŽ. TAK JSOU KONEČNĚ TADY!“

Sdílet