Hlavní navigace

Ovládání linuxu androidem a naopak

26. 7. 2011 15:11 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Když jsem psal o MyPhoneExploreru a hledal jiné možnosti propojení telefonu s androidem a počítače s linuxem, zjistil jsem, že jsou zajímavější možnosti než jen správa dat. Podělím se s vámi o možnosti ovládání linuxu z telefonu (a naopak), o využití telefonu jako dálkového ovladače prezentace či multimediální produkce  pod linuxem. Seznam zakončí aplikace, které z telefonu udělají wifi kameru nebo „zvukovou kartu“.

Ovládání systému z telefonu (a naopak)

Nejjednodušším způsobem, jak se připojit z telefonu k počítači a ovládat desktopové prostředí, je použít VNC klienta. V Marketu najdete zdarma android-vnc-viewer, který pro vyzkoušení bohatě stačí. Mnohem lépe se ale pracuje s Remote VNC Pro (otestovat lze Lite verze).

Situaci můžeme i obrátit a připojit se přes VNC klienta k našemu telefonu. Opět na Marketu najdeme zdarma droid VNC Server, ovládání je primitivní. Testoval jsem na Ubuntu a po doinstalování xtightvncvieweru to šlapalo perfektně. Uplatnění vidím snad jen v prezentaci něčeho na telefonu širšímu publiku.

vnc server pro android

Pro správce serverů a kutily je asi fajn možnost propojení přes ssh, přičemž správci ocení připojení k počítači pomocí např. ConnectBot (opět zdarma). Kutilové zvládnou opačný proces pomocí ssh serveru QuickSSHd. Pochopil jsem, že by se to dalo využít jako alternativu k adb přístupu, možnosti jsou omezené hlavně tím, zda je či není telefon rootnutý.

Telefonu jako dálkový ovladače prezentace či multimediální produkce pod linuxem

Výše popsaná připojení nebyla nijak závislá na operačním systému. Když ale chceme jednoduše spouštět a ovládat powerpointové prezentace a multimédia tak, abychom např. během naší přednášky mohly stát čelem k publiku a vše viděli na displeji svého telefonu, pak potřebujeme server, běžící pod linuxem. VNC se k tomu nehodí, je to těžkopádné a zdržuje to.

Gmote nabízí na svých stránkách server, běžící i pod linuxem, konkrétně Ubuntu. Po stažení a rozbalení archivu jednoduše spustíte server příkazem:

./GmoteServer.sh

Po prvním spuštění můžeme nastavit ochranu heslem a cesty k mediálním souborům v počítači. Klienta Gmote v telefonu pak připojíme k serveru tak, že zvolíme v menu Find Server a jsme-li ve stejné wifi síti, ukáže nám adresu počítače, který chceme ovládat.

gmote

Bylo by to super, kdyby to fungovalo tak jak má. Tedy Prezentace přes browser klienta najdete a spustíte, stejně tak i fotky včetně slideshow. Problém je zatím v poslední verzi Ubuntu, respektive s vyšší verzí VLC, který tento program využívá k přehrávání médií. Video ani audio tedy nepustíte, zatím nikdo kromě downgrade VLC (což by se mi nechtělo) nic spolehlivého nevymyslel, i když jeden zajímavý tip jsem přeci jen našel:

> After some debugging I found out that the gmote uses libvlc's
> libvlc_media_new() hook function in order to play a video or whatever,
> which, in the version of the vlc bundled with the ubuntu (1.1.4), has
> been changed to libvlc_media_new_location(). I replaced every instance
> in the vlc 1.1.4.1 and compiled it and installed it and the problem
> was resolved, but now the gmote sometimes crashes. I will send a crash
> log tomorrow, but I believe that if the gmote gets modified in order
> to use the correct function, the problem will be solved.

                           gmote-users@googlegroups.com

Pouštět video a ovládat powerpoint umí dobře MultiRemote, na stránkách projektu je ke stažení server běžící pod javou, po stažení a robalení archivu stačí nastavit práva soubor MultiRemoteServer.jar pro spuštění a pak ho prostě pustit. Docela velkou nevýhodou je, že klient nemá browser, takže by bylo nutné soubory otevírat pomocí TouchPadu, ve který se promění display telefonu hned po spuštění a připojení k počítači opět pomocí wifi.

Zajímavý je projekt PRemoteControl, server běží opět pod Javou, stačí rozbalit, nastavit práva a pustit. Kromě wifi můžeme použít pro připojení bluetooth, což se může hodit. Klient PRemoteDroid stáhneme z Marketu zdarma, obsahuje touchpad s možností zobrazení screenshotu části obrazu počítače, což je pro ovládání fajn. Browser nám pomůže rychle najít jakýkoliv soubor, který chceme spustit na desktopu, k dispozici je i virtuální klávesnice. K dokonalosti bohužel chybí jednoduchý ovladač powerpointu (oO prezentace) a VLC, „touchpadem“ to ale také jde. Hlavní výhodou je možnost připojení přes bluetooth.

Telefon jako wifi kamera

Pro tuto službu si můžeme vybrat v Marketu z řady programů, já vyzkoušel DroidCam, je zdarma, PC klient (spíše ovladač) je i pro linux a s instalací v Ubuntu jsem neměl žádný problém. Kamera se připojí jako zařízení v4l, obraz se mi pěkně ukazoval třeba ve VLC.

Snahou o komplexnější aplikaci je DroidPhoneControl, umožňuje kromě wifi kamery pracovat s daty na SD kartě a dokonce celkem přehledně hledat a pouštět muziku z telefonu. Navíc nabízí několik informací o telefonu – stav baterie, paměti atd. Verze Lite přenáší z kamery černobílý obraz. PC klient běží pod Javou, výrobce doporučuje použít k připojení internetový prohlížeč.

Telefon jako trochu bizarní wifi zvuková karta

Pokud chcete streamovat zvuk z počítače do telefonu, vyzkoušejte Remote Audio. Na desktopu je třeba mít puštěný ssh server, ke kterému se klient z telefonu připojí. Osobně jsem nenašel žádné uplatnění, spíš mě zajímalo, zda to nejde obráceně, možná s pomocí ssh serveru v telefonu, ze kterého by se tak stala parádní štěnice:-) A našel jsem aplikaci SpeakerShare, která nedělá nic jiného, než začne streamovat zvuk telefonního mikrofonu, na displeji se objeví pouze ip adresa a port, kam se z počítače připojit (opět třeba s VLC). Aplikace běží i na pozadí, takže se začínám bát volně ležících telefonů:-)

Sdílet