Hlavní navigace

Levný notebook s předinstalovaným Ubuntu

7. 11. 2013 18:03 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Potřeboval jsem do firmy koupit levný kancelářský notebook, samozřejmě „bez operačního systému“. Protože jsem dost vytížený a nemám teď moc čas složitě zprovozňovat hardware, které se samo nedetekuje při instalaci Linuxu, hledal jsem zejména model, který bude „Linux-friendly“. Přiznávám, že v této cenové kategorii (pod 10 000 Kč) mě značka moc nezajímala. Potíže občas dělají některé integorvané grafické karty, wifi čipy či webkamera, takže jsem otevřel stránky prodejce počítačů a diskusní fóra Ubuntu. Našel jsem několik tipů na konkrétní modely různých značek, často šlo ale o stroje, které se už neprodávají.

Nakonec jsem koupil v Alze HP 255 s Linuxem. Doma krabici rozbalil, připravil si instalační USB (předpokládal jsem po spuštění příkazový řádek) a zapnul počítač. Nastalo milé překvapení, když notebook nabootoval do instalačního procesu Ubuntu 12.04 LTS, okamžitě byly k dispozici funkční připojení na síť (ethernet, wifi), i grafika a webkameru fungovaly správně. Ubuntu totiž prodejci nijak neinzerují, buď píší „bez operačního systému“ nebo prostě „Linux“. Pak jsem si všiml malé oranžové samolepky s logem Ubuntu na místě, kde obvykle bývají výrazná loga Windows.

OEM Ubuntu jsem ještě neinstaloval, takže to pro mě bylo docela zajímavé. Procedura je jednodušší než u standardní instalace, neptá se vás to na rozdělení disku, doinstalace nesvobodného softu, prostě moc toho ovlivnit kromě jazyka a přihlašovacích údajů nemůžete. Na druhou stranu Recovery systému je opravdu fajn, určitě bych nabídku doinstalace automatického obnovení systému uvítal i v běžné distribuci.

Také jsem nevěděl, že ubuntu má pro oem verze přdnastavené speciální repozitáře. Nestudoval jsem, co se z nich tahá, zřejmě ovladače. Ukázalo se totiž, že tento model není bez předinstalovaného systému zase tak moc linux-freindly. Když jsem totiž chtěl nainstalovat poslední verzi ubuntu, systém nedetekoval bezdrátovou síťovou kartu (wifi, bluetooth) ani čtečku paměťových karet, takže by přišla na řadu „ruční“ doinstalace. Na tu jsem zatím neměl čas a tak jsem si řekl, že pro práci je verze LTS stejně lepší :-)

Notebook za  necelých 6 000 Kč bez DPH nevypadá vůbec špatně, během 15 minut rozchodíte oem verzi Ubuntu, v balení je také brašna. Na webu je doinstalace ovladačů dobře zdokumentovaná, takže pro pokročilejší by neměl být problém s jinou distribucí nebo novější verzí Ubuntu.

Ovladače periferií, které při běžné instalaci Ubuntu samo nedetekuje:

Bezdrátové sítě: RALINK RT3290

Čtečka SD karet REALTEK PCI-EXPRESS CARD READER

Specifikace notebooku HP 255:

Procesor Typ procesoru: AMD E2-Series
Model procesoru: E2–2000M(1.75GHz)
Jádro procesoru: dvoujádrový
Frekvence procesoru [MHz]: 1 750 Operační systém Operační systém: Linux Displej/Grafika Typ displeje: Matný
Rozlišení displeje: 1366 × 768 (HD)
Úhlopříčka displeje ["]: 15,6
Grafická karta: AMD Radeon HD 7340
Výrobce grafického čipu: AMD Optická mechanika/Pevný disk Optická mechanika: DVD±RW/RAM
Typ pevného disku: Hard Disk Drive (HDD)
Počet pevných disků: 1
Ot./min pevného disku: 5 400
Velikosti úložného prostoru (součet) [GB]: 500

Operační paměť Typ paměti: DDR3 Frekvence paměti [MHz]: 1 600 Velikost operační paměti [GB]: 2 Maximální operační paměť [GB]: 8
Připojení k síti Bluetooth: Ano Typ síťové karty: GLAN, WLAN Wi-Fi standardy: b, g, n
Rozhraní VGA [D-Sub]: Ano HDMI: Ano Webkamera: Ano USB 3.0: Ano Počet portů USB 2.0: 3

Fyzické charakteristiky a barevné provedení Barva: černá
Klasifikace: notebook
Předpokládaná doba výdrže (hodiny) „až“: 4,5
Počet článků baterie: 6
Hmotnost [kg]: 2,45
Výška [mm]: 35,8
Šířka [mm]: 376
Hloubka [mm]: 247

Sdílet