Hlavní navigace

Jak jsem v Ubuntu tvořil video PF 2011

31. 12. 2010 21:07 Jan Kulhánek

Vánoce, podobně jako letní dovolená, přináší mimo jiné i téma zpracování fotek a často i videa. V následujícím textu popíšu aktuální možnosti jak zpracovat „domácí video“ v linuxu tak, aby za něco stálo. Jako příklad poslouží mé PF 2011 – jde o krátký klip, sestřih záběrů, doplněný titulkem, fotografií a hudbou.

1. Natáčení a příprava pro střih

Záběry jsem pořizoval videokamerou JVC Everio HZ HD3, stříhal pak na notebooku s Core 2 Duo procesorem, s 2,4 GB paměti a Ubuntu 10.10. Kamera je super, ale používá formát TOD, s nímž se v linuxu pracuje špatně. Nevím, jestli je to obecně HD formátem nebo TOD, ale buď tyto soubory software vůbec neumí načíst nebo je práce s nimi nestabilní. Jediný program, kde lze s těmito soubory pracovat (střih videa tak do 10 minut trvání) je kdenlive.

Ani kdenlive si neporadí s podivným číslováním souborů z kamery, která používá hexadecimální soustavu. Pro hromadné přjemenování souborů existuje řada možností, já používám pyRenamer, další jsem popsal zde.

Pokud netrváme na výstupní HD kvalitě, můžeme soubory hromadně převézt  do jiného formátu, který bude méně náročný na objem dat. Já používám skript na hromadný převod všech souborů do DVD mpeg2, nakopíruju ho do adresáře se soubory TOD, staženými z kamery a pustím v terminálu. Skript vytvoříte nakopírováním následujícího textu do prázdného souboru a nastavení práv pro spuštění:

for f in *.TOD; do ffmpeg -i „$f“ -deinterlace -f dvd -target pal-dvd  -aspect 16:9 -b 4000kb -mbd rd -trellis -mv0 -cmp 0 -subcmp 2 -r 25 -s 720×576  „${f%.TOD}.mpg“; done 

2. Hudební doprovod

Pokud chcete video sdílet na Facebooku nebo Youtube, je třeba použít hudbu, která nepodléhá autorským právům. Můžeme využít něco z open source zdrojů nebo si sami hudbu složit. Hudbu ke klipu jsem poskládal v Rosegarden a ZynAddSubFx soft-syntezátoru, při instalaci z repozitáře se vám v Ubuntu korektně nainstaluje i JACK (zvukový systém s nízkou latencí). Problém tohoto celkem kvalitního softu spočívá v tom, že z něj nevyexportujete přímo wav (natož mp3), ale lze to vyřešit pomocí arecord – tak, jak jsem popsal zde. Pro experimentování se zvuky se mi moc líbí Renoise, který jsem si dokonce zakoupil.

3. Střih videa

Nejprve musím říct, že předinstalovaný PiTiVi je opravdu k ničemu, líbí se mi OpenShot, má například ve spojení s Blenderem pěknou práci s titulky, ale je to nestabilní, chce to od vývojářů ještě na projektu zapracovat. Rád bych používal Cinelerru, ale neumí TOD formát a interface pro mě opravdu není user-friendly. Takže tu máme opět kdenlive, na kterém se za poslední dva roky udělal obrovský kus práce jak do funkcionality, tak do stability.

Samotnou práci v programu popisovat nebudu,jen připomenu, že je důležité zvolit správný profil pro projekt, při prvním spuštění po instalaci programu je dobré v menu Settings doinstalovat další přechody, projektové profily, renderovací profily a titulky. Na konci mého videa je použitý snímek z posledního záběru, ten pořídíte snadno, ale volba je poměrně skrytá v kontextovém menu pod Monitorem klipu (náhledem):

Chcete-li video doplnit o slideshow z fotek, můžete použít volbu Vytvořit slideshow přímo v programu, ale nastavení je dosti chudé. Lepšího výsledku dosáhnete v některém ze speciálních programů pro tento účel, mě stačí Imagination, zajímavý je i SMILE.

4. Renderování, export

Pro výstup na DVD zvolíme profil mpeg2 8000k 2 pass (8000k je datový tok, ovlivňující kvalitu videa, 2 pass je export ve dvou krocích, opět zlepšuje kvalitu výstupu). V tomto profilu dostanete video v rozlišení 720 × 576 bodů, audio pak 48000 Hz.

Chcete-li FullHD, vyberte třeba profil H.264 nebo MPEG4,  k dispozici jsou také profily  přímo pro Youtube. S výběrem vám pomůže roletka Cíl, která slouží jako filtr.

DVD můžeme vyrobit přímo v průvodci v kdenlive, ale to mi moc nešlo, vždycky to prostě spadlo. Osvědčil se mi DVD Man, máme ale řadu dalších kvalitních programů. Pro sestavení DVD musíme mít soubory ve formátu vob nebo mpeg2, je fajn mít nějakou fotku pro background v menu, případně úryvek z hudby, použité ve videu.

5. Závěr

Zpracování videa v linuxu není dnes žádný problém, snad by se to dalo zvládnout i na poloprofesionální úrovni. Pár výhrad:

Nenašel jsem zatím žádný program all-in-one, který by obstaral vše spolehlivě a kvalitně, nejblíže je tomu podle mě Kdenlive.

Při velkém objemu dat (Full HD video, projekt v desítkách minut) mě zlobilo i kdenlive, prostě je to pomalé a občas to spadne (s každou novější verzí je to lepší)..

Sdílet